Wszyscy znamy, większość z nas go lubi – bób. Bób warzywo strączkowe, ale my kupujemy tylko nasiona. Najlepiej gdy są jasnozielone, niewielkie – taki bób jest najlepszy :) Mało kto wie, że strączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej
królestwo garówUwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Jest pyszna! Podana w bulionówce Bogucice MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu
Wanilia i Kardamonsię gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy
Kuchenne Wariacjemojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata! Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce
Moja smaczna kuchniacałośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów. Smacznego
DefinicjaSmakuTeraz w mojej kuchni na zmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku
O kuchni z uczuciemLubicie ziemniaczane zupy? Dzisiaj zapraszamy na alternatywę dla klasycznej ziemniaczanej. Zupa ta jest lekka i pożywna. Moja córeczka ją uwielbia i dzięki niej zajada się warzywami aż miło. Do klasycznej zupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość. Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidość rzadko się pojawiają, więc chcę to nadrobić, bo stanowczo jemy ich za mało, dlatego zaczynam od szybkiej zielonej zupy. Nie trzeba specjalnie do niej kupować warzyw, bo można ją zrobić z tego co znajdziecie w lodówce, jak ja. I powstała dzięki temu prosta, lekka i zdrowa zupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktłuszczu, 10,8g węgli, 3,3g błonnika pok., ŁG: 0. Jak zrobić vegetariańskie dietetyczne leczo? Przygotowaną paprykę i cukinię pokrajać w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat, czosnek przepuszczony przez praskę, sól himalajską, czarnuszkę i pieprz do smaku. Kapustę pokrój, cebulę posiekaj. Zalej bulionem
IzaGotujeprzekazywana z pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również
ClauditteMissCookingKliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj. Składniki na vege jarski bigos 6 porcji: 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 szklanka bulionu z warzyw, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, nasiona czarnuszki ( tutaj
IzaGotujezjeść. Nigdy nie miałam z nim do czynienia, a w internecie nie było zbyt wielu przepisów. Postawiłam więc na proste, ale jak się okazało, pyszne połączenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego
chili & sugarkroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole