warzywa - 14856 przepisów (strona:330/991)

Dietetyczna tortilla 177

dania to jeszcze większe wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Można w 10-15 minut wyczarować świetny posiłek. Odchudzone potrawy może nie interesowałyby mnie, gdyby nie fakt, że uwielbiam owoce i warzywa i staram się wtedy stworzyć ciekawą, pasującą kompozycję. Ja absolutnie do osób odchudzających się nie należę, ale dla takich i nie tylko dla tych na diecie jest to idealny, bardzo

dom-agi.pl
polędwiczki w miodzie i warzywach 266

makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 192

sól,pieprz do smaku świeże gałązki oregano Wykonanie: Skrzydła zalewamy ok 5 l wody.Dodajemy łyżkę soli Kiedy woda się zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też

Z Majeczką w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 148

cyklu Poniedziałkowy "fit".  Frytki kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne.  Polecamy :-)  Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Krem brokułowy z prażonymi migdałami 151

naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy uprażonymi płatkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka marchewkowa 131

drobnych oczkach. Zieloną cebulkę myjemy i drobno siekamy a  pora kroimy na cienkie półplasterki. Kawałki pora przelewamy na sitku gorącą wodą, następnie solimy i mieszamy. Wszystkie warzywa doprawiamy pieprzem i mieszamy. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i ponownie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Salsa pomidorowo-paprykowa 155

ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion.  Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku 166

Kolejna odsłona niezastąpionego ryżu... Uwielbiam ryż, świetnie pasuje do mięs jak i warzyw. Mam wrażenie, że w każdym daniu odkrywam go na nowo, z coraz to lepszym smakiem :) Dzisiaj zapraszamy na ryż z kurczakiem i pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku.  Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku   SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Surówka z kapustą pekińską 176

Surówki to świetny dodatek do mięs jak i idealne zestawienie warzyw nadające się na lekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę -  lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie.  Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 172

Ziemniaki są warzywem, które z powodzeniem można nafaszerować i zapiec. W efekcie wyglądają rewelacyjnie i tak tez smakują. Możemy bawić się smakiem gdyż gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :)  Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 323

cotygodniowym cyklu "słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na liściach świeżego szpinaku 321

udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach 1388

kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 123

Kiedy byłam małą dziewczynką nie przepadałam za burakami. Tym samym botwinka nie była dla mnie do przejścia. Do dziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szparagi w szynce i cieście francuskim 164

Dziś zapraszamy miłośników szparagów na przekąskę właśnie z tym warzywem w roli głównej. Korzystajmy ze szparagów, póki są, gdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania