sezon na cukinię u nas w pełni. Tym samym kolejny pomysł na pyszny obiad z jej udziałem. Tym razem przygotowałam spaghetti z sosem mięsno cukiniowym z dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatkę z bobem i prażonymi ziarenkami. Ta sałatka jest Naszą pierwszą propozycją na wykorzystanie mieszanki prażonych ziaren, które dostałyśmy od Ziarenkowo do wypróbowania. Prażone ziarna świetnie się komponują z warzywami, tworząc zdrową i smaczną kompozycję. Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 100 g bobu 1 kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 papryki czerwonej sól pieprz kolorowy 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy, następnie dodajemy cukinie i paprykę, całość mieszamy i podduszamy 8 minut. Następnie warzywa z kurczakiem przekładamy do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Risotto podajemy oprószając posiekana natką pietruszki. Kilka słów o samej zielonej herbacie ASTRA - ROOIBOS. Herbata pakowana ta jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChyba w każdym domu znane są placki ziemniaczane. Pamiętam jeszcze czasy kiedy babcia tarła ziemniaki na klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiusuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki i zalewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Cebule kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle. Odlewamy z garnka z dynią nadmiar wody i dodajemy cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidania postanowiłam ją odtworzyć w domu. Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybko, zdrowo i smacznie. Połączenie kurczaka z warzywami u Nas zawsze się sprawdza. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy SKWORCU - pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chcecie wiedzieć co o tej przyprawie myślimy zapraszamy na krótką recenzję na poniżej przepisu. Sałata z kurczakiem gotowanym na parze SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 główki sałaty 2 łyżeczki przyprawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw. Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebule i podsmażamy całość do zarumienienia. Kiełbasę dodajemy do lecza. Doprawiamy do smaku paprykami i pieprzem. Mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikawałki. Paprykę i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę w kostkę, ogórki również w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę. Pora kroimy na małe kawałeczki - półplasterki. Wszystkie przygotowane warzywa mieszamy z makaronem. Doprawiamy do smaku pieprzem i papryką. Na koniec dodajemy keczup i musztardę i mieszamy całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisurówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku z powyższym kwestię nazwy pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzeziębienie, obniża gorączkę a także działa antynowotworowo. Charakterystyczny zapach czosnek zawdzięcza allicynie, oleistej substancji, która ma ogromną moc leczniczą. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarnejest polecany na problemy z pęcherzem, nerkami oraz w przypadku obrzęków. Natka pietruszki doskonale nadaje się do dekoracji potraw. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarnewyglądem i smakiem, zdobią nasze potrawy, a przede wszystkim wzmacniają nasze siły witalne oraz zwiększają libido. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarneoraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarne