warzywa - 14856 przepisów (strona:324/991)

biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach) 165

Witajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem. Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :)  Po zrobieniu rabarbarowego curdu

chili & sugar
dietetyczne ciasto cukiniowe z borówkami - bez tłuszczu 149

definitywnie ostatnie dni lata, mimo, że do jesieni pozostało prawie 20 dni... Każda pora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem są to oczywiście owoce i niektóre warzywa. Staram się wykorzystać je do ostatniej sztuki. Tak oto powstało to ciasto. Cukinia i borówki - komuś wydaje się dziwne łączyć te dwa składniki? Jeśli tak, tym bardziej musisz upiec

chili & sugar
Naleśniki pszenno-jaglane z farszem warzywnym 114

Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę, czy dwie ciągle mieszając. Następnie dolewamy trochę wrzątku (tak z umiarem, nie za dużo, tak żeby na dnie trochę było) i dusimy warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i gotowe. Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć

Marder&Marder Manufacture
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 129

pracy to na łeb, na szyję pędzi do domu żeby tylko zdążyć jakiś wymyślny obiad przygotować. Bo jak już wspominałem kilka razy stwierdziliśmy, że będziemy jeść zdecydowanie więcej warzyw. I to najlepiej takich jakie rzadko dotąd zdarzało nam się jeść (lub nawet wcale nigdy nie jedliśmy). Więc w myśl tej zasady Madzia kolejny raz zrobiła trzydaniowy obiad: tartę z cykorią

Marder&Marder Manufacture
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 100

ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny. Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę

Wanilia i Kardamon
Sałatka wiosenna z granatem 295

szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli  Ol'Vita 1 sos grecki lub francuski 2 łyżki zimnej wody sól do smaku Sposób przygotowania: Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, sałatę rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do salaterki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osączoną z zalewamy mozzarellę również, dodajemy do sałaty. Mieszamy, na wierzchu układamy szynkę prosciutto zwiniętą

Wanilia i Kardamon
Nowalijkowy koktajl 155

lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki rzodkiewki do dekoracji Sposób przygotowania: Warzywa umyć, z ogórków obrać skórkę pokroić w kostkę tak samo obraną z natki rzodkiewkę,sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia posolić, doprawić do smaku pieprzem, dodać przeciśnięty

Wanilia i Kardamon
Surówka z młodej kapusty i ogórka 128

mielony do smaku  Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem, dzięki temu wszystkie smaki idealnie się połączą

Wanilia i Kardamon
Czarniak w papilotach z fasolką i szpinakiem 171

jeszcze takie zdrowe to sama radość na talerzu. Obiad tak podany pasuje również do ogrodowych biesiad i pikników. Ryba pieczona w papilotach jest jędrna i soczysta, przechodzi zapachem warzyw z jakimi ją pieczemy. To fajny sposób obróbki także mięsa. Czarniak a papilotach z fasolką i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tomato soup with coconut milk and balsamico 214

minut. Chodzi o to, aby cebulka była miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować.  Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który puściły warzywa, ponieważ w nim tkwi cały smak. Przelać krem do garnka dodać bulion, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Potem zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Przelać do miseczki

Kulinarna rozmowa
Smażone krążki z cukinii 188

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów

Kolizje Smaków
Makaron z cukinią a’la carbonara 183

Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku

Kolizje Smaków
Kalarepka pieczona 91

dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła świetnie, więc z czystym sumieniem mogę wam polecić o to warzywo i w tej formie :) kalarepka cebula suszona żurawina olej curry sól Kalarepkę przekroić na pół i obrać

Polska Zupa
Wiosenny rubin czyli botwinka 138

buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach).  Ugotować do miękkości.  Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę).  Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny.  Smacznego

Garniec Magalie
Ogórkowo - maślankowy chłodnik 133

czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem.  Jeden zielony ogórek zmiksować z maślanką, a drugi pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone warzywa zalać ogórkową maślanką, wmieszać posiekany koperek i drugi ogórek, doprawić szczyptą pieprzu. Podawać schłodzone.. Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania