musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłasnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw. Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy. Jak marchew będzie już miękka
IzaGotujeŚniadania lub Kolacji. Składniki: Ogórek zielony 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, czosnek Warzywa kroimy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Otrzymujemy 250g surówki i 50 kcal. Gotowe! Smacznego
IzaGotujeKolejny posiłek na ciepło to Leniwa Frittata. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety 1200 kcal. Dobierając warzywa proszę się kierować swoim smakiem i zawartością lodówki. Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi, pamiętajmy tylko o kaloryczności
IzaGotujewitaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna
królestwo garówmuszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej
królestwo garówChoron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon, sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można
królestwo garówstopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć kapelusikami. Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posypać starym parmezanem. zastawa
królestwo garówpokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru, dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera będzie miękka, Zmiksować. Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie
królestwo garówPyszny, pyszny, pyszny i właśnie ostatnia porcja została zjedzona. W życiu nie myślałam że tak proste danie może być takie pożywne i pyszne zarazem. Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem. Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa
Moje Małe CzarowanieSałatka z wędzonym tofu. Trochę ulubionych warzyw (pomidor, szczypior, sałata) i skrojone w kostkę, podsmażone tofu i już mamy pełnowartościowy posiłek.Taka sałatka z kromką chleba na śniadanie czy kolację zapewnia solidną porcję białka i witamin
prawdziwe jedzeniekokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera). W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo
Smaczne ZdroweCoraz więcej warzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki
Z Majeczką w kuchnikosteczki paprykę rybę smażymy na patelni wyłożonej pergaminem soczewicę płukamy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu w 2 kubkach wody, doprawiamy solą Podajemy gorącą z warzywami oraz ugotowaną soczewicą:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte
Smaczne Zdrowe