warzywa - 14856 przepisów (strona:327/991)

Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja VI 256

Kolejny posiłek na ciepło to   Leniwa Frittata. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety 1200 kcal.   Dobierając warzywa proszę się kierować swoim smakiem  i zawartością lodówki.   Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj,   korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi,  pamiętajmy tylko o  kaloryczności

IzaGotuje
Sałatka z pomidorów i ogórków 1151

witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna

królestwo garów
Szparagi pod beszamelem 93

muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej

królestwo garów
Szparagi z sosem holenderskim 111

Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon,  sos maltański – sok pomarańczowy  sos musztardowy – musztarda  sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można

królestwo garów
Papryczki nadziewane quinoą 120

stopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć kapelusikami. Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posypać starym parmezanem. zastawa

królestwo garów
Zupa krem ze skorzonery / wężymordu 86

pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru, dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera będzie miękka, Zmiksować. Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie

królestwo garów
Bigos wegetariański 179

Pyszny, pyszny, pyszny i właśnie ostatnia porcja została zjedzona. W życiu nie myślałam że tak proste danie może być takie pożywne i pyszne zarazem. Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem. Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa

Moje Małe Czarowanie
Tofu 132

Sałatka z wędzonym tofu. Trochę ulubionych warzyw (pomidor, szczypior, sałata) i skrojone w kostkę, podsmażone tofu i już mamy pełnowartościowy posiłek.Taka sałatka z kromką chleba na śniadanie czy kolację zapewnia solidną porcję białka i witamin

prawdziwe jedzenie
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 179

kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera). W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo

Smaczne Zdrowe
WIOSENNA SURÓWKA Z KIEŁKAMI I ZIARNAMI 101

Coraz więcej warzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek   Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki

Z Majeczką w kuchni
Filety z Mintaja w towarzystwie KARMELIZOWANEGO Bakłażana 167

kosteczki paprykę rybę smażymy na patelni wyłożonej pergaminem soczewicę płukamy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu w 2 kubkach wody, doprawiamy solą Podajemy gorącą z warzywami oraz ugotowaną soczewicą:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 139

wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte

Smaczne Zdrowe
Ajapsandali (201 kcal) 135

Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
MarchewkowA ZupA KreM 191

jeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i nabrały rumieńców wodę gotujemy, dorzucamy pomidorki oraz podsmażoną z papryką i cebulką marchewkę całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku wedle uznania Podajemy gorący z kleksem śmietany

Luźna Kuchnia
Bataty zapiekane z jajem i ricottą 140

dużego batata 3 jaja 1/2 opakowania ricotty (około 120 gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja i pieczemy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania