warzywa - 14856 przepisów (strona:335/991)

Kurczak po chińsku 485

Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje. Post Kurczak po chińsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 271

Lubicie tortillę? Ja też :) Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca. Inspiracją dla mnie była  Ava Valk , u której natrafiłam na przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puree z selera 180

masłem i przeciśniętym czosnkiem,-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 232

mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 169

zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna sałatka z wędzonym łososiem 333

kiszony również pokroić w niezbyt grube słupki. Groszek odsączyć z zalewy, lekko przepłukać na sicie. Łososia pokroić w paseczki, wymieszać z warzywami i posiekanym koperkiem. Doprawić majonezem, solą i pieprzem.Smacznego!Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego 2014 Roku życzę wszystkim przede wszystkim zdrowia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 427

pokroić w mniejsze kawałki lub użyć tej w formie małych kuleczek. Marchew obrać, opłukać i pokroić we wstążki. Idealnie do tego nadaje się nożyk do obierania warzyw. Papryczkę chilli użyłam zamarynowaną, jest łagodniejsza. Można z niej zrezygnować na rzecz świeżej słodkiej.Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny sos. Mogą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box 400

Zielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto!Składniki:100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznikałyżka siemienia lnianego1/2 puszki groszku50 gram szpinaku 1/2 średniej cukiniisólpieprzoliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek

Mango Papaja
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 223

woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos.Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 - 3 porcji.Można użyć masła orzechowgo zarówno

Gospodyni Miejska
Moussaka 160

czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory

Mango Papaja
Warzywna zapiekanka 158

Dzisiaj będzie pysznie i na ciepło. W Warszawie pogoda smutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Form

pieprzny smaczek
Kokosowo-waniliowy budyń z pietruszki z karmelizowaną gruszką 170

tego programu, naszej polskiej edycji, którego autorką jest Dominika. Strasznie spodobało mi się właśnie takie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację

Mango Papaja
361. 126

Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów i podany z odrobiną warzyw, tak tęskniłam, nawet za tymi głupi pomidorami :P  .... Wenecja. Taka mała, niepozorna, a w zaledwie w kilka godzin skradła moje serce. To tam poczułam to coś, ten klimat

More food, love and dreams
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 323

ziemniaków i kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został nam jeszcze do polania wierzchu dania.Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej.Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne

Taste Of My Day
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 178

blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st.W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem podlewamy mięso.W trakcie pieczenia co jakies 20 minut podlewamy wywarem z naczynia

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania