czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję
Restauracyjka Literackamają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel
CzarnawisienkaKaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą ostudzoną kaszę, pokrojone warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu posypujemy posiekaną dymką
Mango PapajaBrukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza. Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki
Kulinarny karnet Christopheracayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć na sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem
Kulinarny karnet ChristopheraProponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata. Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami. Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części. 4 miseczki z kabaczka 200 g sera twarogowego 3 łyżki śmietany 2 łyżka pociętych listków mięty 200 g malin 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli Kabaczka
Kulinarny karnet ChristopheraWszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna
Kulinarny karnet Christopheraprzykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć
Kulinarny karnet Christopherausunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Obrać i pokroić w paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu
Kulinarny karnet ChristopheraTybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo zaczęto uprawiać w XVIII w. Staropolski rzewień, to właśnie rabarbar. Jego ogonki liściowe zbiera się od maja, aż do zimy. Kolor ma od zielonego, poprzez różowy do krwistoczerwonego. A smak kwaśny
Kulinarny karnet Christopheraczyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać
Kulinarny karnet Christopheraminuty wrzątkiem i odcedzić). Całość dusić 4 minuty. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Na koniec przesmażyć szybko (około 3 minuty) groszek cukrowy i rozłożyć na makaronie z warzywami. Solimy jedynie groszek po przesmażeniu
Kulinarny karnet Christopheraczerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje
Kulinarny karnet ChristopheraPierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się
peanutbuttermonstersezonie na faszerowane warzywa u mnie w domu królowały papryki. Czasem gołąbki. Ale jakoś nigdy pomidory. Zawsze zdawało się, że nadziewane pomidory są takie niepoważne, zbyt lekkie na obiad, zbyt delikatne. Jako przystawka, być może. Jako obiad? Jakoś nie, weźmiemy paprykę. W tym roku złamałam schemat. Kupiłam przepiękne pomidory
Gotuj z Blue Raven