warzywa - 14856 przepisów (strona:346/991)

Dyniowe szalenstwo 197

nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami. Na otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe , ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym warzywem. Przez caly ubiegly tydzien gotowalam dyniowe rarytasy, ktore moja rodzina juz dobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego

Przysmaki Karolki
Po wizycie na targu 134

znow tetni zyciem. Od przepelnionych nowalijkami straganow az trudno oderwac oczy. Nic wiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych warzyw. W jednej chwili w moim koszu laduja: mloda kapusta, ogorki, rzodkiewki, salata, dymka, pomidory, rabarbar, a nawet truskawki. Liste zamykaja piekne, zielone szparagi. Nie wiem kiedy ja to wszystko przerobie

Przysmaki Karolki
Obiad w promieniach slonca 290

miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo. Stragany uginaja sie od nadmiaru cudownych owocow i warzyw. Promienie slonca ogrzewaja twarz i ramiona. Nawet wiosenna burza ma swoj urok. Uwielbiam ten czas i zaluje tylko, ze nie mozna zatrzymac tych chwil na dluzej. Choc nagle czuje jakby

Przysmaki Karolki
Pierwsza w tym roku cukinia 184

Robiac zakupy warzywne czasami mozna poczuc sie jak odkrywca. Szczegolnie o tej porze roku, gdy z dnia na dzien na straganach przybywa nowych, sezonowych owocow i warzyw. Kazde takie odkrycie wywoluje usmiech na mej twarzy. Okazuje sie, ze czasami czlowiekowi niewiele do szczescia potrzeba. Wczoraj moim szczesciem bylo odkrycie polskiej cukinii :-) Zanim te posadzone w ogrodzie mojej Mamy nabiora odpwiednich

Przysmaki Karolki
A jutro bedzie... 131

zupa. Mam nadzieje, ze smaczna, bo z wiosennych warzyw, z koperkiem i w czyms jeszcze.  Zapraszam

Przysmaki Karolki
Klopsiki inne niż zwykle 139

przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by pszenica wystygła. i wchłonęła całą wodę, która pozostała. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno siekamy. Przygotowane warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie

Przysmaki Karolki
Obiad z resztek 273

frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml mleka 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska) sól, pieprz kilka gałązek tymianku olej

Przysmaki Karolki
Podwójny omlet na kolorowe śniadanie 180

Pomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kapusty z sosem curry 356

Szybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z dyni i jabłka 197

Prosta, szybka i zdrowa surówka z dyni. Idealna do jesiennego obiadu. Polecam bo dynia to nie tylko pyszne ale zdrowe warzywo, dostępne przecież tak krotko w roku, wiec trzeba je wykorzystać maksymalnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa jarzynka 591

mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 154

kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie

Buniabaje w kuchni
Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym 149

Uwielbiam faszerowane warzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jeszcze jeden giuwecz wg Buni 135

trafił na przepis .W każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem. Ja od lat robię ,, lżejsze" wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub wcale a zamiennie chuda kiełbasa ). Moim zdaniem jest pyszny . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buniowe mieszanie w giuweczu 189

zupełnie bez mięsa. To taki typowy pasterski kociołek do którego wrzuca się to co akurat jest do zdobycia. W moich wersjach jest to po prostu papryka duszona z innymi warzywami i z reguły z kiełbasą. Jesienny giuwecz jest ze zrozumiałych względów najsmaczniejszy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni