warzywa - 14856 przepisów (strona:353/991)

Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 128

Dynia to absolutna królowa jesieni. Na moim balkonie, z racji nie posiadania spiżarni, piętrzy się dyniowe szaleństwo! Mam tyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły się nie kończą! Kończą się za to słoiki, które można przecież dokupić i kończy się również miejsce w piwnicy na owe przetwory, której powiększyć nijak nie idzie. Dlatego póki można i są chęci, zjadamy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 167

blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu

My simple kitchen
Jak wzmocnić odporność na zimę? 155

godzinę po przebudzeniu to sprawiamy, że organizm szybko się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi. Naturalne witaminy Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin. Zdrowe tłuszcze w tabletkach W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy

Truskawkowa Fiesta
Wyniki konkursu! 163

piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego

Z miłości do słodkości
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 176

płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej

Posadzone i zjedzone
Policzki wieprzowe na szpinaku 141

potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym.  Przepis powstał na potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci

Karczma Honorietty
Jogurtowy sos z chilli do przekąsek 164

wystarczy kilka składników, 2 wolne minuty i ochotę na przekąszenie czegoś dobrego, aby przygotować sos, który idealnie wpasuje się na imprezę. Dobrze komponuje sie z pokrojonymi  w paski warzywami, z kawałkami pieczonych kurczaków, do paluszków, chipsów i wielu innych drobnych przekąsek. Lubicie sosy na ostro? :) Składniki: ok 300ml jogurtu naturalnego pieprz świeżo zmielony świeżo zmielone chilli zioła prowansalskie+ bazylia

ChilliJemy
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 186

dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość

mojewypiekiinietylko
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 350

łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek i boczek. Smażymy, cały czas mieszając, na umiarkowanym ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy

cool and minty
Bułeczki dynie 197

szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego menu. Mama nigdy nie kupowała tego warzywa, a gdy sama zaczęłam gotować i decydować o tym, co znajdzie się na moim talerzu, omijałam ją szeroki łukiem. Tak na wszelki wypadek. Gdzieś w międzyczasie zaczęłam  na poważnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 216

rzymską pieczeń, gdyż dodałam do mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Można do pieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam też wersję : Pieczeń rzymska z prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 600

Przepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest

cool and minty
Batatowe ciasto z quinoa. 177

rabatu! #RabaTt-Code-10% Jeśli lubicie testować zdrową żywność różnych marek, szczerze polecam. Krakersy z chia to w mojej rodzinie hit numer 1, a gotowe mieszanki quinoa i warzyw świetnie sprawdzają się na szybki lunch czy kolację. Jeśli chodzi o erytrytol, to jest on obecnie moim ulubionym słodzikiem (co zapewne widać po moich przepisach :)).  Dlaczego?  Ponieważ jest

Poranek na słodko
Trzy mity na temat oczyszczania organizmu. 427

dlatego przed zakupem warto czytać etykiety). W takiej sytuacji zawsze lepsze będą naturalne środki, czyli napary z ziół na bazie żywej wody, a także odpowiednia dieta, wzbogacona o świeże warzywa i owoce. Brak równowagi Detoks to proces ciągły. Nie wystarczy więc zastosowanie cudownej, kilkudniowej terapii czy wypicie hektolitrów wody, by raz na zawsze pozbyć się tego, co szkodliwe w organizmie

Poranek na słodko
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 126

jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week

Cooking Monster