szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję 8 porządnych talerzy. Warzywa obieram, myję, trę na tarce o dość grubych oczkach. Umieszczam w naczyniu odpowiedniej wielkości, dodaję liść i ziele, obraną cebulę w całości lub pokrojoną, zalewam zimną wodą wraz z porcją/skrzydełkami. Gotuję
I tu będę miała takie tedobrego śniadania pozostał. Teraz już zwracam uwagę na to, co jadam. Nie wrzucam w siebie byle czego, ale świadomie odżywiam się. Pełnoziarniste pieczywo, sery i wędliny dobrej jakości, warzywa i owoce. No dobra, przyznaję się: kawa musi być, ale nikt nie jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją), pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennanajcieńsze) - koperek umyj posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe warzywa i kukurydzę, wymieszaj całość, obsyp obficie koperkiem i bazylią. Dresingiem będzie oliwa z naczynia żaroodpornego, która dodatkowo ma przepiękny posmak czosnku i rozmarynu. skrapiamy sałatkę i podajemy na ciepło. - Sałatkę
SMYKWKUCHNIwiem, jak u Was, ale u mnie zostało sporo niewykorzystanych przetworów z poprzedniego roku, a tu zbliża się sezon na tegoroczne owoce i warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek
Weekendy w domu i ogrodzieWytrawny", więc można kombinować do woli, a składniki na szczęście nie są z kosmosu i w kosmicznych cenach, bo są tam kasze, płatki owsiane, zdrowe zboża, owoce ogólnodostępne, ziarna, warzywa itd. Więc tu kolejny plus. Przepisów jest tan dużo, mało czytania, dużo oglądania i tu ta forma działa, bo jak sobie tak patrzę na zdjęcia i krótkie opisy składników
Blondynka Gotujecebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy pamiętać, że ryba (obojętnie jaką wybierzecie) musi być naprawdę świeża. Używamy tylko ryb morskich. Ryba musi być też porządnie wyczyszczona (żadnych
Pociąg Do Kuchniobieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią
Smakołyki Asiburaczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy litrem wrzątku lub bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około
Smakowity Blog KulinarnyChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś zapraszam na klasyczny przepis pod naleśniki na słodko :) Klasyczne naleśniki Składniki: 2 szklanki mleka 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce
Tagebuch po polskudrożdżowe i mieszaj aż się rozpuszczą. Gotowe, a klopsy właśnie się upiekły. Nina robi rekonesans, zaczęła od tego co lubi najbardziej, czyli makaronu. Klopsa podziabała. Standardowy tekst mamuśki : zjedz warzywa! Ogólnie jej smakowało, a naszej pozostałej dwójce tym bardziej
greenscarfpomidorami, połową soku z cytryny i mieszanką przypraw. Delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki i miętę opłukać zimną wodą, wysuszyć i starannie, drobno posiekać. Zioła i kaszę dodać do warzyw i delikatnie wymieszać razem z oliwą, solą (wg smaku) i ewentualną dodatkową porcją soku z cytryny
zadanie-gotowanieSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą
Kuchnia w czekoladziemiałam ochotę na lekki obiad. Zrobiłyśmy duuużo placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką. Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.commarchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę i zalać bulionem, którego powinno być tyle, by lekko przykryć składniki. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie, ale nie rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać
zadanie-gotowanierazem ze skórką, około 4cm) plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell Hobbs 3 W 1 ULTIMATE JUICER ), dodajemy lód i blendujemy
Gotowanie i blogowanie