warzywa - 14856 przepisów (strona:357/991)

Naleśniki z makrelą 150

wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie przed pracą

bistro mama
Sałatka z kuskusem 115

całego płynu. Ogórka i rzepę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wraz z papryką i mazzarellą kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kuskus, ser, kiełki oraz groszek. Mieszamy, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem

Zainspirowana w kuchni
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 152

minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 139

Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno.  W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować.  Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 178

przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe. Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę

SzczyptaSmaQ
Żywność ekologiczna #1 - jak nie dać się nabrać? 240

lista jest ograniczona do kilkudziesięciu pozycji (przy żywności konwencjonalnej jest ich ponad 300) . Żywność ekologiczna ma zazwyczaj więcej  witamin i minerałów, a także często lepszy smak i aromat. Warzywa i owoce mają bardziej zwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość. PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY? Przede wszystkim po cenie - ceny eko żywności zawsze

Powiedz dietom nie
Faszerowane cukinie z piekarnika. 130

kcal, ale uwierzcie że można się tym spokojnie najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie

Powiedz dietom nie
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 243

wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka warstw smaku i kilka ciekawych tekstur – jędrne warzywa, rozpływającą się w ustach wołowinę i aromatyczny winny sos. Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ

Nerds Kitchen
Hiszpańskie smaki - Gazpacho 194

resztę dorzucamy do naczynia blendera. Blendujemy na wolnych obrotach. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody.  Gazpacho chłodzimy przez klika godzin, a następnie podajemy z pokrojonymi warzywami i grzankami lub bagietką. Można polać dodatkowo oliwą.  Tak jak obiecałam we wstępie, pokażę Wam kilka produktów z obecnej oferty Lidla. W paczce było też chyba trochę hiszpańskiego słońca

two broke sisters
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 147

sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione   Tuńczyka odsącz z własnej zalewy, pomidory pokrój w drobną kosteczkę razem z czosnkiem. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki razem z serkiem śmietankowym, następnie

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki na piwie. 169

polubiłam robienie zakupów przez internet. Pracując na pełen etat pracę kończę przed 16, później szybko do przedszkola, bo o 16 zamykają, następnie mięsny, piekarnia, warzywniak (choć w sezonie większość warzyw mam z ogródka) i już nie mam sił na większe zakupy w markecie. Zazwyczaj przygotowuję listę i na większe zakupy wybieramy się całą rodziną raz, dwa razy w miesiącu

Rozpustne gotowanie
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 193

czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przepięknej i przepysznej niedzieli

pieprzny smaczek
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 166

większe - w dużym garnku na oliwie, podsmażamy czosnek, marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną

SMYKWKUCHNI
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 200

żywności pełnej składników zakwaszających organizm, a jak wiadomo środowisko kwaśne to ulubione środowisko do rozwoju chorób, odkryto również, że komórki nowotworowe wręcz uwielbiają takie pH, zatem co jeść ? Większość warzyw i owoców ma taki odczyn (w szczególności buraki, cukinia, papryka) oraz owoce (zwłaszcza jagody, jabłka, mango, ananas) a także kasze jednak najbardziej zasadowa jest kasza jaglana, w książce znalazłam mnóstwo

zdrowa vege kuchnia
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 203

Sezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź kabaczek. Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego

SMYKWKUCHNI