większe - w dużym garnku na oliwie, podsmażamy czosnek, marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną
SMYKWKUCHNIżywności pełnej składników zakwaszających organizm, a jak wiadomo środowisko kwaśne to ulubione środowisko do rozwoju chorób, odkryto również, że komórki nowotworowe wręcz uwielbiają takie pH, zatem co jeść ? Większość warzyw i owoców ma taki odczyn (w szczególności buraki, cukinia, papryka) oraz owoce (zwłaszcza jagody, jabłka, mango, ananas) a także kasze jednak najbardziej zasadowa jest kasza jaglana, w książce znalazłam mnóstwo
zdrowa vege kuchniaSezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź kabaczek. Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego
SMYKWKUCHNIłyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami
Codzienna kuchnia niecodziennapolecić:-) Zamówienia dokonałam szybko i bezproblemowo- jedyny ból, to to że mieszkając daleko od Warszawy, miałam ograniczony dostęp do produktów (ok, mięso wysłane kurierem mnie nie kusiło, ale już warzywa i owoce jak najbardziej, bo wybór dla warszawiaków jest konkretny). Zdecydowałam się na opcję zapłaty przy odbiorze, ponieważ nasz osiedlowy kurier DPD podchodzi bardzo kreatywnie do swojej pracy. Zamówiona
les mirabelleswszystko wrzucam do większej miski i mieszam. Mozzarellę, kroję np. w kostkę i przyprawiam przyprawą do gyrosa i słodką papryką. Na koniec zostaje już tylko wyłożyć na talerz warzywa, kotlety pokrojone w kostkę, mozzarellę, polać sosem i gotowe. Życzę smacznego
Kuchnia Vikiinnych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić przez maszynkę i wymieszać z solą. Przełożyć do słoików lub kamiennego garnka i przenieść w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaTortille z kabanosami stanowią smaczną i szybką przekąskę, przyrządziłam je na kolację ale również często przyrządzam je do pracy zamiast kanapek. Warzywa i kabanosy doskonale się komponują z sosem tysiąca wysp. Składniki: 4 placki tortilli Fanex 250 gram kabanosów 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 główka sałaty rzymskiej Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na pół, oczyszczoną
Bajeczna Kuchniasojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście Ciekawostki kulinarne: bakłażan
My Chcemy JeśćBardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Truskawkowa Fiestailości oleju sezamowego. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj
Food Squaredynią). „Koktajle, smoothies… i nie tylko” zawierają w sobie propozycje znane i lubiane, niemal klasyczne, ale również zupełnie nowatorskie wariacje. Autorka sięga po mniej i bardziej popularne owoce oraz warzywa, tworząc kompozycje w obrębie wyłącznie słodkich, tylko wytrawnych lub mieszanych smaków. Dodatkowo, w przypadku niektórych list zakupowych, wskazuje, na co zwracać uwagę, by trafiać na najsmaczniejsze produkty oraz
Życie zamknięte w smakuLatem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło
Moja Delicja