warzywa - 14856 przepisów (strona:356/991)

Zupa krem z porów 143

osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części bardzo twardych, ciemno zielonych liści, te jasne kroję razem z białymi częściami po uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone

I tu będę miała takie te
Koktajl z czarnej porzeczki 169

jest najlepsze w lecie? Dostępność świetnych, pożywnych i świeżych owoców i warzyw. Sezon trwa w pełni, więc warto wybrać się na pobliski targ i coś smacznego wyczarować. Dziś przygotowałam dla Was przepis na koktajl z czarnej porzeczki. Jest to sposób na szybkie dostarczenie naszemu organizmowi dużej ilości cennych substancji odżywczych i pokonanie głodu. Do tego koktajl smakuje przepysznie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zielony koktajl oczyszczający 410

typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić z pięknej szklanki czy słoika...i życie staje się piękniejsze! To co, blendujesz razem ze mną? Dlaczego warto? Jarmuż to świetne warzywo o działaniu przeciwnowotworowym! Posiada przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy hamujące procesy oksydacyjne, chroniące m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc, krtani, pęcherza moczowego oraz witaminę K ważną dla kobiet, gdyż przeciwdziała

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Łagodząca maseczka ogórkowo-bananowa 170

podrażniona i wrażliwa, taka jak moja. Dlaczego warto? Już w starożytności doceniono pielęgnacyjne właściwości ogórka . Dziś wyciągi z ogórka są składnikiem kosmetyków takich jak toniki czy kremy. Czemu to warzywo jest aż tak popularne w kosmetyce? Ogórki są skarbnicą witaminy A, B, E oraz soli mineralnych. Dzięki nim skóra staje się odżywiona i nawilżona. Jego sok ma odczyn pH zbliżony

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa frużelina z aronii 257

sklepowych produktów. Ponadto sami możemy dobierać smaki, jakie lubimy. Cynamon w soku? Co mi szkodzi dodać! Domowe słoiczki są nieporównywalnie lepsze! O ile w lecie świeże sezonowe owoce i warzywa mamy na co dzień, to w zimie nie jest już tak kolorowo. W śnieżny, zimowy dzień cudownie jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek.  W przetworach musi

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Wyniki Konkursu Urodzinowego ! 164

długich obradach i przestudiowaniu wszystkich przepisów, szanowne jury w składzie ( autorki bloga i jej męża ;) postanowiło nagrodzić te oto dwie autorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Ketchup z cukinii 95

Składniki : * 1,2kg cukinii obranej i bez pestek pokrojonej w kostkę  * 0,3kg jabłek - papierówki dałam - pokrojone w kostkę * 0,5kg cebuli - pokrojoną w kostkę * garść soli  Warzywa zasypać solą na noc, odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około

Magiczne Życie Marty
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 138

końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat  [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Thermomix wg Aleex (TM5) 159

różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych potraw. Nie trzeba wertować książki papierowej, bo książkowe przepisy są wczytane do urządzenia

W mojej kuchni
Lunchbox #1 159

jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw.  Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji.  To jak? Zaczynamy! :) Przepis

Czerwona Porzeczka
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 389

jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody.  A co najważniejsze - moja praca sprowadziła się do umieszczenia wszystkiego w garnku, dodania

Gotowanie i blogowanie
Pomidorów czas. 150

się nie skończy. Jeszcze działka nie była nasza a ja już kupowałam gazety, szukałam książek dla działkowców z lat 60-tych na półkach mojego teścia i kupowałam pierwsze nasiona warzyw.  Za każdym razem wracałam wspomnieniami do dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon

bistro mama
Suszone pomidory. Z piekarnika 138

Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 243

Znany, zapomniany i na nowo odkryty... O czym mowa? Oczywiście o jarmużu! Uprawiany już w starożytności (jako roślina jadalna i ozdobna!), a ostatnio przeżywający prawdziwy renesans - jarmuż to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz stanowi źródło witaminy A, K oraz C, a także potasu, miedzi, manganu, wapnia i żelaza. Zawiera także związek znany

Ratunku obiad
Koktajl z cytrusów i marchewki wg Aleex 98

niego zrezygnować. Polecam. Składniki: • 4-5 marchewek • 1 duża, soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę w całości zmiksować do otrzymania „pulpy” owocowej. 4. Sok i „pulpę” pomarańczową zmieszać. Doprawić cukrem (opcjonalnie). 5. Można podawać

W mojej kuchni