warzywa - 14856 przepisów (strona:356/991)

Pieczone awokado z pomidorowo-fasolową salsą i wegańskim serem. 177

niego zachorowałam. Ciepły klimat (i fakt, że hiszpanie wiedzą jak prawidłowo przechowywać awokado) sprawia, że praktycznie zawsze, bez problemu można znaleźć ten dojrzały owoc, praktycznie w każdym sklepie z warzywami. Idealnie miękki, zielony w środku, kremowy w smaku… Uwierzcie mi, że łatwo można się uzależnić! Na co dzień awokado ląduje na moim omlecie – plasterki awokado i szczypta soli

Fill The Bowl
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 171

wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie 12 i osuszcie. Pokrejcie we kostka cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa (razym ze bakłażanym) wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je nojtwardszo, a potyn nastympne 13 i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec

Chop w kuchni
Śniadaniowe serniczki z patelni 257

dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zupa krem z porów 141

osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części bardzo twardych, ciemno zielonych liści, te jasne kroję razem z białymi częściami po uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone

I tu będę miała takie te
Koktajl z czarnej porzeczki 164

jest najlepsze w lecie? Dostępność świetnych, pożywnych i świeżych owoców i warzyw. Sezon trwa w pełni, więc warto wybrać się na pobliski targ i coś smacznego wyczarować. Dziś przygotowałam dla Was przepis na koktajl z czarnej porzeczki. Jest to sposób na szybkie dostarczenie naszemu organizmowi dużej ilości cennych substancji odżywczych i pokonanie głodu. Do tego koktajl smakuje przepysznie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zielony koktajl oczyszczający 408

typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić z pięknej szklanki czy słoika...i życie staje się piękniejsze! To co, blendujesz razem ze mną? Dlaczego warto? Jarmuż to świetne warzywo o działaniu przeciwnowotworowym! Posiada przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy hamujące procesy oksydacyjne, chroniące m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc, krtani, pęcherza moczowego oraz witaminę K ważną dla kobiet, gdyż przeciwdziała

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Łagodząca maseczka ogórkowo-bananowa 166

podrażniona i wrażliwa, taka jak moja. Dlaczego warto? Już w starożytności doceniono pielęgnacyjne właściwości ogórka . Dziś wyciągi z ogórka są składnikiem kosmetyków takich jak toniki czy kremy. Czemu to warzywo jest aż tak popularne w kosmetyce? Ogórki są skarbnicą witaminy A, B, E oraz soli mineralnych. Dzięki nim skóra staje się odżywiona i nawilżona. Jego sok ma odczyn pH zbliżony

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa frużelina z aronii 253

sklepowych produktów. Ponadto sami możemy dobierać smaki, jakie lubimy. Cynamon w soku? Co mi szkodzi dodać! Domowe słoiczki są nieporównywalnie lepsze! O ile w lecie świeże sezonowe owoce i warzywa mamy na co dzień, to w zimie nie jest już tak kolorowo. W śnieżny, zimowy dzień cudownie jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek.  W przetworach musi

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Wyniki Konkursu Urodzinowego ! 159

długich obradach i przestudiowaniu wszystkich przepisów, szanowne jury w składzie ( autorki bloga i jej męża ;) postanowiło nagrodzić te oto dwie autorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Ketchup z cukinii 92

Składniki : * 1,2kg cukinii obranej i bez pestek pokrojonej w kostkę  * 0,3kg jabłek - papierówki dałam - pokrojone w kostkę * 0,5kg cebuli - pokrojoną w kostkę * garść soli  Warzywa zasypać solą na noc, odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około

Magiczne Życie Marty
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat  [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Thermomix wg Aleex (TM5) 156

różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych potraw. Nie trzeba wertować książki papierowej, bo książkowe przepisy są wczytane do urządzenia

W mojej kuchni
Lunchbox #1 153

jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw.  Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji.  To jak? Zaczynamy! :) Przepis

Czerwona Porzeczka
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 383

jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody.  A co najważniejsze - moja praca sprowadziła się do umieszczenia wszystkiego w garnku, dodania

Gotowanie i blogowanie
Pomidorów czas. 145

się nie skończy. Jeszcze działka nie była nasza a ja już kupowałam gazety, szukałam książek dla działkowców z lat 60-tych na półkach mojego teścia i kupowałam pierwsze nasiona warzyw.  Za każdym razem wracałam wspomnieniami do dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon

bistro mama

Proponowane wyszukiwania