Lavazza. Dzień dobry! 188przyczynia się znacząco na spowolnienie starzenia ( wystarczy spojrzeć na Włochów, wiecznie młodzi pełni energii ), ponieważ w niej przeciwutleniacze są absorbowane szybciej niż te, które znajdują się na przykład w warzywach czy owocach. Ale to nie wszystko! Badania Uniwersyteckie wykazały, że UWAGA !zapach kawy pomaga obniżyć poziom stresu! To prawda, na mnie tak to właśnie działa! Krótko mówiąc, nie jest
Z Kuchni Do Kuchni
Co Lila jadła w środę? 5 192robiłaś nigdy granoli? zajrzyj tutaj i już więcej nie kupuj gotowca ze sklepu, ok? Zupa Krem z cukinii i brokułów, do tego słonecznik i kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki (całkiem niedawno, bo zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z pokrzywy. 292garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach). Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze
Apetyt na Zielone
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 185budżetu ! Więc chyba warto się nad tym zastanowić... 1. Kupuj w sezonie i zamrażaj, pasteryzuj- niby oczywiste, ale często mało praktykowane. Mrozić możemy praktycznie wszystko, pasteryzować również. Mrożone warzywa są pożywne, ponieważ są zbierane u szczytu dojrzałości, a następnie zamrożone zachowując składniki odżywcze. Jeżeli nie mamy miejsca na gromadzenie mrożonek to skorzystajmy z ofert sklepów spożywczych (rozważmy opcję kupowania mrożonek
Tradycyjna Kuchnia
Domowy paprykarz z dorszem 268drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, którego nie żałujemy. Całość jeszcze chwilę mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli paprykarz
My Chcemy Jeść
Wiosenny koktajl witaminowy z brokułem, truskawkami, żurawiną i bananami 244Myślę, że nikogo nie trzeba przekonywać o bogatej zawartości witamin w tym koktajlu. Już sam brokuł uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Koktajl jest pożywny i nie zawiera żadnych sztucznych cukrów, tylko te naturalne, które są zawarte w owocach. SKŁADNIKI na 4 duże szklanki 450 g truskawek 100 g mrożonej żurawiny 3 banany 70-100 g brokuła
Passions hobbies life
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 230Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji za smaczne propozycje :) wszystkich chętnych zapraszam do wspólnego gotowania
Codzienna kuchnia niecodzienna
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 281jest bardzo wartościową i cenną rośliną leczniczą , z której właściwości z pewnością warto skorzystać, tym bardziej, że dostarcza nam składników odżywczych w okresie, kiedy brakuje naturalnych witamin i świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs
mojewypiekiinietylko
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 361dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą czekoladą mleczną
Blondynka Gotuje
SOUVLAKI Z INDYKA 272pieczenia zależy od temperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 217klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek. Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową. Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam
Mieszam w Garnku
Zielono i wiosennie - pesto z natki marchewki 172Okazuje się jednak, że można je spożytkować znacznie lepiej. Lubicie pesto? Ja bardzo. Za jego uniwersalność; nadaje się na szybki obiad do makaronu, do kanapek, albo jaki dip do warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Z natki marchewki również można takie pesto przygotować; jest zadziwiająco smaczne. Przepis znalazłam na blogu ErVegan , i bardzo mnie zaciekawił. Jako, że nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Płatki śniadaniowe inaczej. Mlekołakowe batoniki. 343energii, to jednak często zawierają cukier lub syrop glukozowy. Czyli, płatki jedzone 5xdziennie, to już masa cukru, ponadto takie selektywne jedzenie w ciągu dnia nie jest niczym dobrym (warzyw tam przecież nie wsadzę). ale.. lepszy rydz niż nic. Prawda? Zawsze można te płatki urozmaicić owocami, orzechami lub, o ile się uda nasionami (słonecznik, dynia, sezam). Ważne, aby wybierać DOBRE
Farmażony
Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld) 274jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej do miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie
Qlinarnie i Qlinarnie
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 187dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda. Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami. Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki cebulowe, frytki oraz bukiet sałatkowy. Pysznie wręcz znakomicie, wszystko
Kuchnia na wzgórzu