warzywa - 14856 przepisów (strona:355/991)

OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 201

jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,  mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy

potrawyregionalne
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 171

dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją piękną pomarańczową barwę. Jako dziecko nie znałam tego warzywa, a  pierwszy raz jej spróbowałam chyba u mojej teściowej. W tym roku kupiłam dosyć dużą sztukę dyni zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi

vaniliowoczekoladowa
FOTODIETA - MOŻE WARTO SPRÓBOWAĆ? 126

Twoich zdjęciach wciąż same kanapki? Można się znudzić - może następnym razem, zamiast kanapek wpadną naleśniki, sałatka czy jajka? A może szaszłyki z mięsem i warzywami, koktajl, garść orzechów? Hmm.. pomysłów może być wiele! Dziel się swoimi zdjęciami - z rodziną, znajomymi, na swoim blogu, instagramie, z kimkolwiek, kto wspiera Ciebie w zrzuceniu kilku kilogramów czy przejściu

Vroblewska-fitlife
Dzień pełen przygód i otwarcie sezonu dyniowego. Dynia kandyzowana 111

wieczory jednak są coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Nic to! Swetry też przecież są super! Najwyższy jednak czas zabrać się za jesienne smakołyki. Dynia to jedno z moich ukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony.  Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 159

drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem.  Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą.  ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane przez moją siostrę - dziękuję) O "Trzynastej opowieści" Diane Setterfield dowiedziałam się z pierwszy stron książki

Weekendy w domu i ogrodzie
Co wybrać na ścianę w kuchni? 234

szkłem, na całej ich długości lub tylko w miejscach najbardziej narażonych np. za kuchenką lub zlewem. Sklepy z fototapetami posiadają niezliczoną ilość obrazów do kupienia: od owoców i warzyw po krajobrazy i abstrakcje. Fototapeta z malinami / Źródło zdjęcia artofwall.com.pl 2. BETON ARCHITEKTONICZNY Jest materiałem polecanym najczęściej do kuchni nowoczesnych. Może stanowić tylko jej pojedynczy element lub większość ( np. ściany oraz

Relaxtime
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 137

spożycie poleca się osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą, czy miażdżycą. Wracając do kotletów... Smakują rewelacyjnie i mojej rodzinie - od razu przypadły do gustu. Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, ulubionym sosem, a w moim przypadku - zajadałam się nimi bez żadnych dodatków.  Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula

Di gotuje
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 154

opowiedziałam o niej na blogu. Mowa o curdzie - angielskim specyfiku, który w zasadzie jest gęstym, owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar.  Dzisiaj jednak klasyk - w wersji odchudzonej. Zamiast duuużej ilości masła, łyżeczka oleju. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 165

gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami .       To prawda, lato obfituje w aromatyczne owoce i świe że warzywa. T ego brakuje mi najbardziej. Jesień stawia wyzwania , również w kuchni. Teraz potrzebujemy potraw, które wzm ocnią nasz ą odporność dodadzą energii i poprawią nastrój. Stawiam na kasze, rośliny strączkowe, buraki, rozgrzewające

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 154

aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną

karmelowy
Pudding jaglany z owocami 131

Niełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować

Moja smaczna kuchnia
Pieczone awokado z pomidorowo-fasolową salsą i wegańskim serem. 182

niego zachorowałam. Ciepły klimat (i fakt, że hiszpanie wiedzą jak prawidłowo przechowywać awokado) sprawia, że praktycznie zawsze, bez problemu można znaleźć ten dojrzały owoc, praktycznie w każdym sklepie z warzywami. Idealnie miękki, zielony w środku, kremowy w smaku… Uwierzcie mi, że łatwo można się uzależnić! Na co dzień awokado ląduje na moim omlecie – plasterki awokado i szczypta soli

Fill The Bowl
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 178

wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie 12 i osuszcie. Pokrejcie we kostka cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa (razym ze bakłażanym) wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je nojtwardszo, a potyn nastympne 13 i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec

Chop w kuchni
Śniadaniowe serniczki z patelni 260

dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń

Ekocozy | Naturalnie na co dzień