drożdżowe i mieszaj aż się rozpuszczą. Gotowe, a klopsy właśnie się upiekły. Nina robi rekonesans, zaczęła od tego co lubi najbardziej, czyli makaronu. Klopsa podziabała. Standardowy tekst mamuśki : zjedz warzywa! Ogólnie jej smakowało, a naszej pozostałej dwójce tym bardziej
greenscarfpomidorami, połową soku z cytryny i mieszanką przypraw. Delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki i miętę opłukać zimną wodą, wysuszyć i starannie, drobno posiekać. Zioła i kaszę dodać do warzyw i delikatnie wymieszać razem z oliwą, solą (wg smaku) i ewentualną dodatkową porcją soku z cytryny
zadanie-gotowanieSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch osób: 2 kawałki łososia (ok 150g każdy) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałów sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Łososia delikatnie myjemy, usuwamy ości pęsetą
Kuchnia w czekoladziemiałam ochotę na lekki obiad. Zrobiłyśmy duuużo placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką. Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.commarchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę i zalać bulionem, którego powinno być tyle, by lekko przykryć składniki. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie, ale nie rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać
zadanie-gotowanierazem ze skórką, około 4cm) plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell Hobbs 3 W 1 ULTIMATE JUICER ), dodajemy lód i blendujemy
Gotowanie i blogowanieułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz
Fiolka w kuchniprzelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką do warzyw. Jeżeli obieraczką obierzecie zbyt głęboko, to potem nożem trzeba delikatnie ściąć całą białą warstwę ze skórek. Skórki przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i trzymamy tak 2 tygodnie
Marder&Marder ManufactureCukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym
Wędrówki po kuchniopcjonalnie) 100 ml śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce na grubych oczkach. Kroję na drobno cebulę. Tak przygotowane warzywa umieszczam w garnku wraz z przyprawami . Zalewam wodą (by przykryła wszystkie składniki). Gotuję ok. 15 minut do miękkości. 2. Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę
Ale ProsteDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na pomidory już dawno mamy za sobą? Mam na to dwa sposoby: w sezonie przygotowuję sobie pomidory w słoikach i cieszę się nimi całą jesień i zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe
Ale Prosteniej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto
zadanie-gotowanieJeśli słyszymy pasta z ciecierzycy to ciśnie się na usta hummus a tym razem nie, będzie zupełnie inaczej, co nie znaczy że gorzej. Ja bym powiedziała
Moje Małe Czarowaniewszystko, o czym napisałam powyżej, czyli dzieci, dodatkowe projekty kulinarne i.... działeczka , która pochłonęła niemal każde wolne popołudnie, a już na pewno każdy słoneczny weekend. Rosną już pierwsze warzywa, wczoraj posadziłam pomidory i ogórki. Blog nie przestanie istnieć, ale kto wie czy nie zamieni się trochę w fotogalerię bistro mamy - działkowca :) Dziękuję wszystkim tym, którzy jeszcze lubią
bistro mama