warzywa - 14856 przepisów (strona:368/991)

Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 133

oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, drobno pokrojona 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól

Powiedz dietom nie
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 170

miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 159

Olej Rzepakowy , łyżka - 10 gram - 88 kcal Koncentrat Pomidorowy , łyżeczka - 5 gram - 4.5 kcal Ketchup , łyżeczka - 5 gram - 7 kcal Musztarda , łyżeczka - 10 gram - 16 kcal   OWOCE I WARZYWA I ICH PRZETWORY : ********************************************* Arbuz - 400 gram - 76 kcal Banan , sztuka - 170 gram - 102 kcal Grejpfrut , sztuka - 350 gram - 80.5 kcal Gruszka, sztuka - 150 gram - 61.5 kcal Jabłko , sztuka - 150 gram

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
zielony pilaw z bulguru i szpinaku 242

Turecką kaszę bulgur przygotowuje się na dziesiątki jeśli nie setki sposobów. Jest wyjątkowo smaczna i pożywna, a przygotowana w formie pilawu z kombinacją różnych warzyw potrafi zastąpić danie główne i sama stać się przewodnim tematem posiłku. Ta zielona wersja wymaga od Was ledwie pół godziny przygotowania, a zielony kolor pocieszy Wasze oczy, gdy za oknem jest szaro i ponuro

zobacz ich smak
Domowy paprykarz szczeciński 134

Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki , a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym podlać wodą , dodać koncentrat, pomidory i przyprawy.Dusić do miękkości warzyw. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka chłopska 328

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie

Passions hobbies life
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 197

wspomnienie dzieciństwa? Współczuję Jaki jest skład kostki rosołowej? Co do listy składników w przeciętnej kostce rosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego

Right Behind The Kitchen
Mussaka / Moussaka 227

zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie

karmelowy
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 130

jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora

codojedzenia
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 163

pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 167

przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną i wyparuje nadmiar wody z nich. Jarmuż pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię. Gdy warzywa zmiękną, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 225

Dieta FODMAP Dieta SCD i GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Niestety nie Niestety nie Smacznego! Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Podyskutuj o tym i innych przepisach: Polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo pochwal się

PaleoSMAK
Raw foods - 100% zdrowia :) 137

zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek warzyw nie jest przytłaczający, a delikatny. Są lekko tłuste, ze względu na główny składnik jakim jest siemię lniane.  SŁODYCZE słodkie zawijasy o smaku pikantnej figi  Nie dość, że wyglądają cudownie

Zdrowie na języku :P
Tapas Party. Menu na imprezę. 143

jedziemy na wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję nam często śniadanie, obiad i kolację ;) Idziemy na targ czy do miejscowego sklepu, kupujemy lokalne sery, owoce, warzywa i wino. Wychodzi taniej niż wyjście do restauracji, a jedzenie tych przysmaków na tarasie apartamentu ma w sobie wiele uroku.  Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana taką niezobowiązującą letnią

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta jajeczna z makrelą 182

ości ok.120 g), - jajko (ok.60g), - cebula (ok.70g), - ½ papryki (ok.75g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g). Sposób przygotowania 1. Kroimy drobno cebulę, paprykę i jajko ugotowane na twardo. 2. Mieszamy warzywa z makrelą, jajkiem i jogurtem naturalnym. Pasta jest bogata w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach