warzywa - 14856 przepisów (strona:376/991)

„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 196

kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie

Smaki Ewy
Sałatka śledziowa 306

awokado i paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Skropić sokiem z cytryny. Cykorię pokroić w paski. Rozdrobnić jalapeno. Wszystko razem wymieszać. Polać oliwą i podawać. ----- Podobne: Sałatka śledziowa z warzywami Sałatka śledziowo-ziemniaczana Sałatka z awokado i łososiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 121

skrzydełka, oraz dwie pałki, które były potrzebne do przygotowania menu. W trakcie warsztatów na wszystkich stanowiskach pyrkał sobie rosół, który gotował się dosyć długo. Menu: Rosół z kurczaka z warzywami i lubczykiem, był zdecydowanie słabym obiektem do fotografowania, więc na zdjęciu jest Sebastian Olma i Piotrek podczas przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z warzywami 256

oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka alla Mexicana . 223

Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na  sałatkę alla Maxicana Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą i soczewicy, wszystkie te warzywa gotowane są na parze z firmy Bonduelle , dodałam również kurczaka oraz papryczki jalapeno . Do sałatki polecam pyszne pieczywo chrupkie kukurydziano - gryczane firmy  Tovago . Pysznie i prosto , zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki ugotowanego makaronu kokardki  1 puszeczka

Sama słodycz i szczypta chili
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 162

jest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe.   Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest

Karo in the Kitchen
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 128

godziny . Dodatki Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz. Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C . Ciasto podziel na 4 równe porcje . Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie

Food Square
Ekstrakt cytrynowy 150

około 1 , 5-2 miesiące by nabrał mocy zapachu i aromatu.   Składniki: 1 duża cytryna 150 ml wódki Przygotowanie: Cytrynę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z żółtej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia

Ala piecze i gotuje
Królewska kartoflanka 143

pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut

Ogrodnik w podróży
Faszerowana Papryka 175

potasu i wapnia. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa

W kuchennej krainie
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 3 156

ostatnią włoską pizzę ( ta z Anchois przepyszna! ) i wylądowałyśmy w Food Markecie – sklepie z prawdziwymi, oryginalnymi i najlepszymi produktami z Włoch! Sery, wędliny, makarony, sosy, dodatki, świeżo owoce, warzywa i pieczywo – kusiły na każdym kroku i zachwycały! Ajj jak jak bym chciała mieć taki sklep koło domu! :D Popatrzcie jakie cuda można tam było znaleźć! Po zakupach wróciłyśmy

Ostra na Słodko
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 146

przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :)  i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka

Kolorowy Przepisownik
Chili Sin Carne 223

pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa kalafiorowa 106

godzinę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut, dodajemy różyczki kalafiora i zostawiamy na gazie jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku

Gotowanie moimi oczami
RELACJA Z MOJEGO GOŚCINNEGO WYSTĘPU W DD TVN (VIDEO PLUS FOTO) 144

TUTAJ :) Pod filmikiem z głównym nagraniem znajdują się jeszcze cztery zdjęcia, po wciśnięciu których będziecie mieli możliwość zobaczenia pozostałych moich dwóch "wejść". Wystarczy kliknąć w zdjęcia z napisem:  "Warzywa na chrupiąco" oraz "Grzanki z pasta jajeczną"  Z prowadzącym DD TVN Jarosławem Kuźniarem Jeszcze raz - dla potomności :D Wymarzone zdjęcie z Marcinem Prokopem :D Czyż

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania