warzywa - 14856 przepisów (strona:383/991)

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 132

quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan

potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPINAKIEM BROKUŁAMI I SEREM LAZUR 143

Szpinak nie jest lubianym warzywem... a szkoda. Jest jednak spora grupa ludzi którzy go lubią. Ja jestem jedną z nich. Dobrze doprawiony i przygotowany jest naprawdę pyszny. Polecam go   z makaronem, czosnkiem i serem lazur z brokułami. Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku

potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 152

dzisiejszej zupy. Obrałam włoszczyznę. Pokroiłam ją na mniejsze kawałki. Przełożyłam do garnka z wodą  wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.   Posoliłam do smaku i gotowałam aż warzywa były miękkie.  Następnie wyjęłam je i do wywaru włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ugotowałam do nich

potrawyregionalne
KUCHENNE INSPIRACJE OD KAMIS 197

ziół  będzie mdłe i po prostu bez charakteru.   Polecam do wypróbowania niektórych przypraw i ziół  z szerokiej gamy produktów marki KAMIS.     Rozmarynowy kurczak z warzywami na 4 porcje. To kolekcja ziół i przypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn,tymianek,oregano,słodka papryka. Dopełnione aromatycznym i wyrazistym czosnkiem stanowią doskonałą  bazę dla dań z drobiem

potrawyregionalne
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 144

mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie wiele wariacji na temat quiche

greenscarf
Zupa z rzodkiewek 213

momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem.  Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut.  Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem.  Zupę podałam z tartym na tarce jajkiem. super promocje!  mega promocje :) smacznego

Takie tam pichcenie
Zupa porowa z pulpecikami i prażoną cebulką 109

której gotowały się kuleczki) wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.  Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką

Di gotuje
Łopatka wieprzowa duszona z soczewicą i kaszą jęczmienną 145

oleju rzepakowym z obu stron do zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni.  Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut. W małe miseczce rozrabiamy

ChilliJemy
Piure (puree) z dyni - przepis podstawowy. Piure z dyni jako podstawa wielu przepisów. 134

Dynia... to wspaniałe warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale obfituje m.in. w B-karoten, potas, fosfor, wapń, witaminy z grupy B. Wspaniale wzmacnia układ odpornościowy, jest pomocna w leczeniu nadciśnienia i w walce z nadwagą. Dlatego warto ją jeść. A zastosowań dyni w kuchni znajdziemy naprawdę wiele. Dziś chciałabym przedstawić Wam podstawowy przepis (sposób) na piure (puree) z dyni. Wykonuje

Słodkie okruszki
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 648

półplasterki lub plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażyć chwilę na patelni i dodać do wywaru wraz z liściem laurowym , zielem angielskim i solą. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać sos sojowy, pieprz i majeranek oraz mięso obrane z kości. Gotować chwilę. zupa ziemniaczana (kartoflanka

O kuchni z uczuciem
Barszcz czerwony z ziemniakami. 172

obrac i ugotować. Ja nie tłukłam tylko pokroiłam na kawałki ale Wy możecie zrobić puree. Zupę możecie również zabielić śmietana, ja tego nie robiłam. Do talerzy wlewamy barszcz z warzywami, na wierzchu układamy pokrojone ziemniaki a po wierzchu posypujemy usmażoną cebulką i posiekaną zieloną pietruszką. Barszcz powinien być pieprzny więc nie żałujmy pieprzu! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 259

Jeżeli jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę

kawawszklance
Krupnik z brokułem 154

pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę.   Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny

Di gotuje
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 189

popcorn, uwaga na oczy.   Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary

Karo in the Kitchen
gulasz z indyka z cukinią 114

Syte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki groszku szczypiorek ziele angielskie liście laurowe sol, pieprz słodka papryka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki tłuszczu Mięso opłukać, pokroić na kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania