cukinia konserwowa z ostrą nutą 208podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprz
Szaszłyki z krewetek z ananasem 239większego naczynia wrzucamy przygotowane krewetki. Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli. Grillujemy
Pociąg Do Kuchni
Burgery z cebulką i pietruszką 212Takie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy
VioletoweKucharzenie
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 261kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER TIRAMISU WERSJA l Ochrydzka przygoda Pljeskavica Pina Colada BBQ sos - czyli Ameryka
Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gulaszowo-warzywna 191Syta, pożywna i aromatyczna zupa. Czuć podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy
VioletoweKucharzenie
klasyczna sałatka szwedzka 164zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki. Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut
Miód i pieprz
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 496Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce
Karo in the Kitchen
Jajecznica na inny sposób 229Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę. W oddzielnej misce z żółtkami mieszamy twaróg z przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy sztywną pianę. Wrzucamy pokrojone warzywa i oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię przelewamy masę. Jak spód się zarumieni drewnianą łyżką mieszamy masę, gdzie w taki sposób powstaje jajecznica. Smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy
Truskawkowa Fiesta
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 274linie wiszą buty, zawiązane parami, nie udało mi się rozszyfrować, dlaczego... przy metronomie można pojeździć na deskorolce lub rolkach typowa czeska obiadokolacja w ... chińskiej restauracji, Czesi jedzą mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser
Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z mięsem 381smakują rewelacyjnie. Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę
paapilotkaa
Pide z cukinią i fetą 201wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części
Chilli Czosnek i Oliwa
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 363gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie
Kulinarna Pokusa
Żurek z jajkiem na wędzonce 211Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo
Smaki Ewy
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 161Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy
Smaki Ewy