warzywa - 14856 przepisów (strona:375/991)

Curry z kalafiora 189

gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone przyprawy przechowywać

Kuchcik gotuje
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 127

jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Można na przykład przyrządzić zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli

Roślinna - blog wegański
Pierś z gęsi na modrej kapuście 141

oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy

Smaki Ewy
Maślane rogale śniadaniowe 160

posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :) Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie

Kraina Miodem Płynąca
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 254

pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego

Jem więc Jestem
"Plan Campbella" czyli jak schudnąć, jak cieszyć sie dobrym zdrowiem, jak zwalczyć niechcianą chorobę 151

książka nie ma zdjęć ani obrazków w zamian oferując dużo ważnych i pomocnych informacji. "Plan Campbella" to recepta na zdrowie oparta na pełnowartościowej diecie roślinnej. Zachęcając nas do jedzenia warzyw, owoców i zbóż, autor omawia zalety i wady diet niskowęglowodanowych oraz konkretnych produktów spożywczych. Znajdziesz tutaj wyniki najnowszych badań z zakresu żywienia i odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Nauczymy się

Moje Małe Czarowanie
Wołowina po burgundzku 155

oraz doprawiłem sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zamieszałem delikatnie i gotowałem jeszcze przez 2 minuty. Na talerze wyłożyłem kluski ziemniaczane, a na nie kawałki wołowiny z warzywami i winnym sosem. Sosu na talerzu powinno być dość dużo, aczkolwiek nie powinien on zakrywać klusek. Całość posypałem drobno posiekaną natką pietruszki oraz czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podałem z czerwonym

Wyprawy kulinarne
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 198

podsmażamy go z cebulą przez kilka sekund. Odkładamy do miski. Natkę szatkujemy a ser kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z cebulą. Ugotowaną kaszę i soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni

VegUlka
HUMMUS 117

dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się

Martyna Cooks
Ciasto marchewkowe 243

anglosaskich, ale także u nas w kraju. Dodatek marchewki do słodkich wypieków nie powinien dziwić, bo jest ona słodka w smaku, a skoro w kuchni wykorzystuje się mniej słodkie warzywa (sprawdź przepis na korzenne ciasto dyniowe lub ciasto czekoladowe z cukinią ) , to i marchewka jest idealnym dodatkiem w słodkiej kuchni. Marchewka, podobnie jak dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje

Smakołyki Bereniki
Tarta dyniowo — pomarańczowa 180

Cudowne zdjęcia i opisy jak wykorzystać motywy jesienne do dekoracji domu natchnęły mnie i stało się oczywiste, że bohaterem pierwszoplanowym deseru będzie dynia. Jak wiele razy wspominałam jest to warzywo, które pokochałam od pierwszego wejrzenia, ale nie od pierwszego “spróbowania”. Jeśli dynia jest dla was jedynie elementem dekoracji, może ten przepis przekona was do zastosowania jej w kuchni. Nowy post

Wypieki i Rumieńce
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 277

Dieta FODMAP Dieta SCD i GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Niestety nie Zmodyfikuj przepis Smacznego! Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta

PaleoSMAK
Mąka migdałowa 155

waży tylko 100 gramów. Przy cenie ponad 50 zł/kg niewielka to jednak pociecha Całe szczęście jest dużo przepisów na wypieki paleo bez mąki migdałowej, np. Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 100 g szklanka 585 kcal 8 g 11 g 52 g 6,2 g 21 g Dieta paleo

PaleoSMAK
Stek (befsztyk) 217

dajesz na niego kawałek masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być

PaleoSMAK
Smalec (czysty) 218

drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania