warzywa - 14856 przepisów (strona:370/991)

Pikantna pasta z czerwonej soczewicy, do kanapek, naleśników i krokietów 111

rozkroić, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać drobno.  Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić pora, cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i przesmażyć wszystko razem.  Do soczewicy dodać warzywa oraz sól do smaku. Wszystko wymieszać lekko rozcierając. Można użyć widelca lub drewnianej łyżki. Na końcu wlać resztę oleju i ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszona marchewka z groszkiem 171

kostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem

Bajeczna Kuchnia
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 957

talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około

Marder&Marder Manufacture
Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami 125

litrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione. Gotujemy aż serki się roztopią i zagęszczą zupę. Na wierzch sypiemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z   dowolnym makaronem lub grzankami

Passion of Cooking
Makaron po meksykańsku 159

oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne.  4. Makaron gotuję do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem 227

niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi  warzywami  na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami .  Składniki na porcję

Ugotować
PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 155

DETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Solidna rybka z pieczonymi warzywami na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych to dobra propozycja na obiad lub kolację. Jeśli zostanie wam kawałek świetnie uzupełni lekką sałatkę czy pastę serową.   2 dobrej jakości pstrągi tęczowe 1... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 133

się zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej

Łycha smaków
Sushi 154

sojowy wasabi   liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu.  Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził), na jej środku umieszczamy liść nori. Na liść nakładamy w 3/4 ryż, następnie przy brzegu układamy dowolne

Łycha smaków
Chłodnik z jajkiem 156

cytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min).  Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę

Łycha smaków
Spring rollsy 148

łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku   3 cm świeżej chili Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy

Łycha smaków
Zapiekane Pomidory 69

Zapiekane pomidory są idealne jako przekąska oraz danie główne, szybko się je przygotowuje i smakują bajecznie. Na moim blogu znajdziecie również przepis z zapiekanymi warzywami: Zapiekane pomidory z kozim serkiem orzechami włoskimi, zapiekanym bakłażanem i papryką . Potrzebne składniki: 6 średnich pomidorów malinowych 100 g koziego sera 1 awokado garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek) garść nerkowców pieprz, sól Przygotowanie: Pomidory

Łycha smaków
Szybki makaron ryżowy z warzywami 119

zmięknie dodajemy pomidor i cukinię (również pokrojone w kostkę)oraz sprasowany czosnek. Całość doprawiamy pieprzem, solą papryką.  Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Na makaron wykładamy warzywa posypujemy kolendrą i pietruszką

Łycha smaków
Zapiekany kalafior 107

Oszalałam na punkcie zapiekanych warzyw a głównie kalafiora. Piekarnik zapieka niemal codziennie coś :). Kalafior zapieka się szybko, a smakuje cudnie. Ostatnio wpadła do mnie po pracy koleżanka na kawkę i wszamałyśmy pół blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora.  Składniki: 1 kalafior 2 łyżki

Łycha smaków
Tortilla z wege sosem meksykańskim 107

elastyczność.  Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania