rozkroić, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać drobno. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić pora, cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i przesmażyć wszystko razem. Do soczewicy dodać warzywa oraz sól do smaku. Wszystko wymieszać lekko rozcierając. Można użyć widelca lub drewnianej łyżki. Na końcu wlać resztę oleju i ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem
Bajeczna Kuchniatalarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około
Marder&Marder Manufacturelitrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione. Gotujemy aż serki się roztopią i zagęszczą zupę. Na wierzch sypiemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dowolnym makaronem lub grzankami
Passion of Cookingoliwie. 2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 4. Makaron gotuję do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasiniedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję
UgotowaćDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Solidna rybka z pieczonymi warzywami na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych to dobra propozycja na obiad lub kolację. Jeśli zostanie wam kawałek świetnie uzupełni lekką sałatkę czy pastę serową. 2 dobrej jakości pstrągi tęczowe 1... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcusię zarumienią. Podsmażone placki są sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówsojowy wasabi liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu. Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził), na jej środku umieszczamy liść nori. Na liść nakładamy w 3/4 ryż, następnie przy brzegu układamy dowolne
Łycha smakówcytryny, pieprz, sól i gotujemy, aż botwinka zmięknie (ok. 10-15 min). Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę
Łycha smakówłyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wody 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy
Łycha smakówZapiekane pomidory są idealne jako przekąska oraz danie główne, szybko się je przygotowuje i smakują bajecznie. Na moim blogu znajdziecie również przepis z zapiekanymi warzywami: Zapiekane pomidory z kozim serkiem orzechami włoskimi, zapiekanym bakłażanem i papryką . Potrzebne składniki: 6 średnich pomidorów malinowych 100 g koziego sera 1 awokado garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek) garść nerkowców pieprz, sól Przygotowanie: Pomidory
Łycha smakówzmięknie dodajemy pomidor i cukinię (również pokrojone w kostkę)oraz sprasowany czosnek. Całość doprawiamy pieprzem, solą papryką. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na makaron wykładamy warzywa posypujemy kolendrą i pietruszką
Łycha smakówOszalałam na punkcie zapiekanych warzyw a głównie kalafiora. Piekarnik zapieka niemal codziennie coś :). Kalafior zapieka się szybko, a smakuje cudnie. Ostatnio wpadła do mnie po pracy koleżanka na kawkę i wszamałyśmy pół blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora. Składniki: 1 kalafior 2 łyżki
Łycha smakówelastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny
Łycha smaków