warzywa - 14856 przepisów (strona:371/991)

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 173

bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami. Smacznego! English version Pork

karmelowy
Ziemniaki z patelni z cukinią, pomidorami i oliwkami 109

Dodałem do ziemniaków 5 minut przed końcem smażenia. Cukinie i pomidorki oczyściłem i umyłem. Cukinię pokroiłem w kostkę, pomidory przekroiłem na ćwiartki. Sardele opłukałem i osuszyłem, 2 filety posiekałem. Warzywa, posiekane sardele, tymianek i oliwki dodałem do ziemniaków. Dokładnie wymieszałem, smażyłem ok. 5 minut. Danie doprawiłem solą i pieprzem. Wyłożyłem ziemniaki na talerze, udekorowałem każdą porcję jedną sardelą

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z soczewicą 123

Dziś przedstawiam zupę z serii wygląda nieciekawie ale za to smakuje rewelacyjnie. Wszystkie dania z zieloną czy brązową soczewicą wyglądają nieciekawie za to smak jest obłędny

Moje Małe Czarowanie
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 182

zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Orzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem 171

Orzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem Lubie sałatki , w zasadzie praktycznie wszystkie , niestety moi mali domownicy nie zawsze są tego samego zdania . Warzywa, a co gorzej natki , koperku , szczypiorku nie napawają ich ochotą ,żeby podbiegać do stołu . To przecież zdrowe , kto w ogóle je zdrowe rzeczy , przecież normalne dzieci jedzą chipsy i pizzę , a nie kozie jedzenie " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Sól - jaką wybrać i jak stosować 140

sól szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca  ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs.  sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, sodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety z gotowanych ziemniaków i cukinii. Doskonały recycling obiadowy. Danie pyszne, zdrowe, sycące i wegetariańskie. 374

żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania. W Polsce najczęściej marnuje się pieczywo - 62%, owoce - 47%, wędliny - 46%, warzywa - 35%, ziemniaki - 24%, jogurty - 21%, sery - 16%, mięso - 10%, mleko - 9%, fast food - 6%. A marnowanie żywności to także marnowanie wody i energii! Zwracajmy dużą uwagę na to co kupujemy

Naturalna Kuchnia
Stop marnowaniu żywności - akcja kulinarna na durszlak.pl 147

tego powodu stworzyłyśmy akcję kulinarną " Stop marnowaniu żywności " na stronie durszlak.pl . Celem akcji jest zgromadzenie Waszych przepisów na wykorzystanie żywności, której macie w domu za dużo - chleb, owoce, warzywa.. wszystko, co zalega w lodówce, a zbliża się termin przydatności do spożycia. Mile widziane będą też Wasze porady, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia - lista zakupów, planowanie posiłków, segregacja w lodówce? Liczymy

two broke sisters
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA 295

marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.  Jeśli mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczana z patelni z indykiem 161

chwilę dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy jajka. Roztrzepujemy, solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalewamy warzywa na patelni. Skręcamy „ogień”. Smażymy aż jajka się zetną. I teraz najgorsze: do patelni przykładamy talerz i szybkim ruchem całość obracamy tak aby zapiekanka znalazła się na talerzu. Przed podaniem możemy

Smaki Ewy
Pasta z białej fasoli z anchois i kaparami 142

Smakowita pasta do chleba albo z paluchami sezamowymi, albo z bagietką albo sama! Dodatek do mdłej jednak fasoli filecików anchois i kaparów nadaje paście charakteru i

Moje Małe Czarowanie
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 138

julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu

W Mojej Kuchni Lubię
Poświąteczny detox – przepis miesiąca 359

dobry początek na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad czy na kolację

codojedzenia
Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń 1052

robiony ze świeżych pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając szpinak, warzywa czy różnego rodzaju sery.  To śniadanie na pewno postawi Was na nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;) A więc... Do dzieła! Składniki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego