ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy
Kolizje SmakówZapragnąłem zupy jesiennej, pełnej warzyw, treściwej i bogatej. W domu mawiano na takie zupy – śmietnik. Taki śmietnik potrafi bardzo poprawić mi humor i rozgrzać. Do dzieła więc – nie oszczędzajcie na… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie mu bo golonek zjadł sporo w swoim życiu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod
kawawszklancejuż kiedyś pisałam, dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z dynią - pumpkin pie. Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto
Codzienne Gotowanieogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka jest, warzywa są, jajeczko też Gotowa pasta z makreli A tu bezpośrednio przed zjedzeniem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekoktajlami, np. szpinakowym. Zapewne część z Was pamięta cudowną kryptoreklamę zawartą w bajce o dzielnym marynarzu, który dla wzmocnienia w chwilach wymagających od niego bohaterskości sięgał właśnie po to warzywo. Czy faktycznie jest takie zdrowe? Przekonajmy się. Szpinak wspomaga budowanie masy mięśniowej, więc jest polecany dla sportowców. Jeśli zaś chodzi o zdrowotne właściwości - działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwstarzeniowo. Zapobiega chorobom
W poszukiwaniu inspiracjiminut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata – w chlebku pita. Soda przyspiesza gotowanie/smażenie roślin strączkowych i – podobnie jak użyte do nich zioła, np. cząber– zmniejsza lub całkowicie ogranicza sensacje żołądkowo-jelitowe towarzyszące najczęściej jedzeniu tych
Karo in the KitchenUwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę
VioletoweKucharzeniezupa ze świeżych pomidorów Dojrzałe pomidory, świeże warzywa oraz aromat ziół. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. zupa dla czterech osób, czyli co będzie do gotowania potrzebne 1 kg pomidorów 1,5 l drobiowego bulionu 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 cebula kawałek selera 2 łyżki masła 1 łyżka maggi sól pieprz gałązka bazylii
Kuchnia Babci Basisól, pieprz do smaku szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew. Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy
Dzieje kuchennej WiewióryDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam. Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, posiekane ząbki czosnku i małe pieczarki. Jeśli pieczarki są większe przekroić na mniejsze kawałki. lekko obsmażyć i wrzucić wszystko na dno naczynia w którym
Kuchnia Pokoleńminut, aż cebula rozmięknie 3. Gdy wywar będzie gotowy dodać wino i sos sojowy, gotować jeszcze przez około 10 minut 4. Ostudzić 5. Przecedzić przez sito Krem: 1.Upieczone warzywa ostudzić, obrać i zblendować na mus, 2. Do musu dodać bulion- nie cały na raz- uważając na gęstość kremu oraz śmietanę. 3. Przed podanie delikatnie podgrzać na małym ogniu Gotowy krem
KreatywnePinyZielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat
https:KKuchniaMniamrazu i zjeść ciepłe, trzeba na nie położyć wilgotną ściereczkę – wtedy gorące i chrupkie pity szybko zmiękną i baz szwanku dadzą się pokroić. Pitę można zjeść nadzianą falafelami z warzywami, z hummusem , z kebabem lub gyrosem, tofu. Tuńczyk, jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie
Karo in the Kitchen