warzywa - 14856 przepisów (strona:373/991)

Sałatka obiadowa 124

cały koszt ok. 1,29 zł. Przygotowanie:  Kapustę pekińska płuczę pod zimną woda aby usunąć resztki piasku. One teraz są pakowane i niby czyste ale nikomu jeszcze czyste warzywa nie zaszkodziły :))) Tak robię również z pomidorem, jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego części i zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę

Tanio smacznie i prosto
Kanapeczki 121

cebula  - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy:   Chleb biały lub ciemny lub razowy cena ok. 3 zł. Sałata lodowa cena ok. 4 zł, ser żółty dosłownie trzeba jakieś kilka plasterków

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 148

wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw

Szybko Szybkowar
Karp w galarecie 169

wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie: Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką cukru ( dla podkręcenia smaku ). Z karpia usuwamy łuski ( królewski ma ich mało ), oczyszczamy . Odcinamy głowę i usuwamy skrzela. Umytą wkładamy

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 194

kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane

Poezja smaku
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 397

upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy

Bon Ton Italia
Zimowa zupa fasolowa 175

kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się

My simple kitchen
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą, za każdym razem myjąc ją, aby ponownie nie wprowadzać szumowin do wywaru. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy nasze przygotowane warzywa. Jeśli nie chcemy, aby w naszym barszczu nie pływały ziarna przypraw, świetnym rozwiązaniem na to są filtry do herbaty, wsypujemy do tego ziarna kardamonu, ziela, pieprzu, liść laurowy, zamykamy

Basia w kuchni
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 222

wnętrzu, a co za tym idzie – świeżości i pełnej wartości odżywczej pożywienia. Szuflada FreshZone, w której panuje najniższa w temperatura, nadaje się doskonale do przechowywania mięsa, ryb, owoców i warzyw. Zapewnia ona świeżość, aromat, kolor i smak żywności na dłużej. Szuflada ZeroZone, w której panuje temperatura około 0°C, to idealne miejsce to przechowywania świeżych owoców morza, ryb lub mięsa

karmelowy
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 151

inne kapustne, zawiera goitrogeny - substancje ograniczające wchłanianie jodu w organizmie. A jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, dlatego też osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczyć w swojej diecie warzywa kapustne. Poza tym jarmuż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w naszym organizmie metabolizowany jest do szczawianów - nierozpuszczalnych soli, które odkładają się w nerkach i moczowodach. Jedna porcja sałatki dostarcza

W kuchni Katie
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 181

damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo zanieczyszczeń. A „kolacja we dwoje” z piaskiem szczękającym między zębami, to raczej niezbyt dobry pomysł. No i wreszcie bulion – najlepiej

Kulinarna Pokusa
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 139

dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko. Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos. Jest zdrowo! Jest pysznie ! Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi! Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły! Dziś jest bardzo ciemno

Z Kuchni Do Kuchni
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 102

cebulę. Dosmacz solą. Po chwili , kiedy cukinia będzie ładnie rumiana i miękka, dodaj pastę pomidorową, tymianek i wsyp wcześniej obsmażony fenkuł. Dodaj pomidory, szczyptę kurkumy i gotuj chwilkę ,aż warzywa zmiękną. Serwuj na ciepło , na dzikim ryżu , z listkami bazylii. Danie to możecie przechowywać dość długo w lodówce. Fenkuł jest jedną z ważniejszych roślin leczniczych. Z pomocą blendera ręcznego, udało

Z Kuchni Do Kuchni
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków

Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 208

oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania