dried tomatoes also you will get my favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się
Martyna Cooksczosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem
Gotowanie jest łatweczasie gdy czekamy na por obieramy jabłko, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski przekładamy por, jabłko, kukurydzę oraz pietruszkę. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy do warzyw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiPiwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i piwo. Mieszamy od czasu do czasu czekając aż piwo odparuje i całość się zagęści. Smacznego
Lubczyk i Waniliaznacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy jeszcze sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i sporo wyciśniętego świeżego czosnku. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. Potem przecedzamy
Ania i Marcin gotujązupami nie przepadam, ale są takie, które mogłabym jeść codziennie. Do nich należą wszelkie zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji
Weekendy w domu i ogrodziepotrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki
Sztuka gotowania w/g Samirykreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz
Codzienne Gotowaniepierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty
Miód i pieprzktóre lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję
Martyna Cooksnajchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki
Kulinarne Inspiracjeznikło w wyjątkowo szybkim tempie. Warsztaty odbyły się na zaproszenie frisco.pl – sklepu internetowego, w gościnnych progach Smolna8Studio . Oprócz przepiórek confitowanych, przygotowaliśmy również: przepiórki z ziołami i masłem oraz pieczonymi warzywami przepiórki flambirowane miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem. zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów
królestwo garówZapraszamy do kolejnej odsłony w naszej nowej kategorii "Wege". Znalazłam taki oto ciekawy przepis na majonez z ciecierzycy. Nie miałam pojęcia, że to warzywo strączkowe można użyć jako podstawę majonezu. Okazało się że w takim wydaniu jest pyszne. Dodawaliśmy go do wszelkiego rodzaju sałatek a także prosto na kanapki. Polecam :) Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki
Pyza i Surówka