pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti
Moja smaczna kuchniaKolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą
Maminek kulinarnyjesienny w pełni, brokuły i papryka o tej porze są najpyszniejsze i oczywiście najtańsze, dlatego trzeba korzystać z tych dobroci póki są. Potem w sklepach znajdziemy i owszem wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów. A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy i szynki przełożona została
na moim stole...bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw (brokuła i ziemniaków). Gdy ziemniaki i brokuł będą miękkie do zupy dodać serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładki
Gospodyni Miejskaposiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać. Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę
Gospodyni Miejskawiedziałam co mam sobie zrobić na obiad/ niestety wegetarianie mają nieco trudniej jak „mięsożercy” i wymyśliłam ,że usmażę warzywa w panierce
Ugotujmy Cośwszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze i właśnie sosem z gorgonzoli i szafranem (przepis inspirowany tym właśnie daniem tu) oszalałam na jego punkcie. Tym razem zmodyfikowałam i odchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy
Mango Papajapodłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Wlewamy pomidory
Słodka Stronaósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem
Poezja smakuwegański, wegeteriański "ryż" paleo. Dzięki krótkiemu gotowaniu kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci. Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym niskokaloryczne - zatem porządane we wszystkich dietach odchudzających. Wyjątkowo korzystny dla osób z chorobami wątroby oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie będę się z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJesień to czas gdy zaczynamy odczuwać, że już niedługo stragany nie będą się uginały pod ogromnymi ilościami świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto wykorzystywać te ostatnie, gdyż na kolejne przyjdzie nam poczekać, i to sporo. Z ostatnich w tym roku zebranych malin upiekłam ciasto. Tą tartę możemy śmiało włączyć do lekkiego i zdrowego menu - jej bazą jest ciasto z mąki
Milion Smakówpamięć i koncentrację, a ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jaglanka posiada także krzemionkę, przez co ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Brokuły - jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Najlepiej gotować je na parze, wtedy zachowują
Kuchnia EllieIstnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów
Codzienne Gotowanie