przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż
Wegańska kuchnia orientalnaWykonanie: - Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą - W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka
Wegańska kuchnia orientalnadodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok wyłożyć sałatkę
Wegańska kuchnia orientalnakilkakrotnie zimną wodą, by pozostał aldente i skropić go oliwą (dzięki temu nie poskleja się) - Fasolkę szparagową i marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Makaron wymieszać z ugotowanymi warzywami, fasolką i przyprawami - Całość przełożyć do szczelnego pojemniczka - Migdały posiekać na kawałki i posypać nimi sałatkę. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaparapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler naciowy umyć, pokroić w słupki - Awokado i natkę drobno posiekać - Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha - Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :) Sałatka po wymieszaniu
Wegańska kuchnia orientalnamrożony: ok 12 min) - Spróbować szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki cukru - Następnie dodać ziemniaki, fasolkę adzuki i śmietankę sojową - Wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty - Warzywa przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapozostał aldente i intensywnie zielony - Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy) - Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać - Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :) Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;) I radzę od razu wziąć większą miskę... zawsze robię ten sam błąd, i potem muszę myć
Wegańska kuchnia orientalnaposiekać w kostkę, umieścić ją na sitku i przelać sporą ilością wrzątku - Brokuła podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty) - W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy - Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z fasoli - Danie ozdobić słupkami cukinii. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaśniadania, jak kanapki, tylko zwiększają niedobory wody w organizmie. Ok, ale do rzeczy: smoothie to smoothie, czyli super zdrowe owocowe śniadanie. Zielone smoothie to zdrowsza wersja poprzez dodanie zielonych warzyw liściastych. A moje SuperSmoothie jest super zdrowe +, bo zawiera dodatkową dawkę energii na cały dzień: orzeszki coli i guaranę. To jakby smoothie z kilkoma espresso;) Ale warto dodać, że kawa
Wegańska kuchnia orientalnaseler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok - Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat
Wegańska kuchnia orientalnaporwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabalsamicznym i wymieszać - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaMarchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna