warzywa - 14856 przepisów (strona:401/991)

Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku 179

koperku  sól, pieprz   Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej mocno schłodzone w lodówce. Bardzo fajnym dodatkiem

ChilliJemy
Zapraszam Cię na śniadanie - zjedzmy je razem 222

dawką uderzeniową zmusić organizm do zawsze zbyt wczesnej pobudki.  Na szczęście z wiekiem człowiek mądrzeje, a ja rozkochałam się w śniadaniach.  Kolorowych, chrupiących, sezonowych, pełnych ziaren, owoców, warzyw i wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje sezon.  Letnie śniadania to oczywiście moje ulubione.  Smakują najlepiej, jeśli do stołu siadamy wspólnie, a jedzenie staje się nie tylko celem

KUCHARNIA
Domowy przecier pomidorowy na zimę 212

trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże i dojrzałe owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka makaronowa z bobem 142

atem w mojej kuchni królują sałatki. Na straganach jest tyle cudownych warzyw, że grzechem byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel - ma być lekko i pożywnie zarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł

Food Square
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 4151

piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami

O kuchni z uczuciem
Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 362

Sałatka z kalafiorem i ziemniakami Czas lata to czas młodych ziemniaków, koperku, kalafiora, wszystko ma inny smak, kolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach

na moim stole...
Prosta sałatka pomidorowo-ogórkowa 215

smakowity duet gości na naszych talerzach. Zresztą to połączenie nie jest szkodliwe tylko po prostu ogórek zabija witaminę C z pomidora. Każdy z nas pewnie też często jada te warzywa osobno więc jak czasem zjemy je razem to nasz organizm raczej na tym nie ucierpi. składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg pomidorów lub pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 189

smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i mięsa dodać makaron i całość wymieszać w woku

Trzeci talerz
Meksykanskie chili wolowe z salsa 154

Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne muffiny cukiniowe, Super size me 199

Cukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo ,  zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować  jako dodatek do obiadu ,  szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym ,  faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego!     Super size

Qlinarnie i Qlinarnie
Warsztaty z North Fish i Folwark 135

Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło w nich

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet drobiowy z jajkiem 209

podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą

Kuchnia co dnia
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 216

plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko zawijamy i gotowe

Kuchnia co dnia
Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) 189

przykryciem i na małym ogniu przez 65 minut. Ostudzony i nieotwierany szynkowar odkładam na noc do lodówki. Rano polewam wrzątkiem, by wędlina wypadła. Podaję do pieczywa wraz ze świeżymi warzywami

Kuchnia co dnia
Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 226

pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy.  Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut).     Dodać przetarte ogórki, zagotować, doprawić, dodać śmietany albo jogurtu według uznania

Lubczyk i Wanilia

Proponowane wyszukiwania