warzywa - 14856 przepisów (strona:408/991)

Zielony krem z groszku z miętą 145

grubym dnem rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem oraz pokrojonego ziemniaka. Smażyć przez 3 minuty. Dodać fasolkę i groszek, dusić kolejne 2 minuty. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Na koniec dodać miętę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 146

szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.  Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować

Moja Galeria Smaku
Gulasz z dynią 125

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa. 5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie. 6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać

Moja Galeria Smaku
Krem pomidorowo-paprykowy 150

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Zupa curry z soczewicą 105

łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka

Moja Galeria Smaku
Oczyszczający koktajl z ogórkiem 161

Koktajl z ogórkiem, selerem naciowym, pomarańczą i jabłkiem. Ogórek oraz seler naciowy pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Oba te warzywa są niskokaloryczne i dobrze wpływają na przemianę materii. Koktajl w tym wydaniu jest gęsty. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję to możecie wszystkie niżej wymienione składniki włożyć do sokowirówki. Tylko że wtedy trzeba liczyć się ze znaczną stratą wartościowego błonnika

Moja Galeria Smaku
Wegetariańska pizza 185

rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem i quinoa 182

kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego porcja świeżych warzyw i zdrowy posiłek gotowy :) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1/3 szklanki quinoa/komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 łyżka oliwy suszony majeranek sól, pieprz pomidorki koktajlowe (kilka sztuk

Moja Galeria Smaku
Zielony koktajl z jarmużem 92

Zielone koktajle robią ostatnio furorę w sieci. Nic dziwnego, bo to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Zielone warzywa, w tym przypadku jarmuż w połączeniu z owocami daje pyszną kombinację. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody 1 mały banan spora garść jarmużu 1/2 ananasa 1 małe mango

Moja Galeria Smaku
Surówka z rzodkiewki i ogórka 180

smaku sezam do posypania szczypiorek Rzodkiewki i ogórka pokroić cieniutko w plasterki. W sieczce wymieszać ocet winny, olej sezamowy, oliwę, syrop z agawy i sól. Wymieszać i połączyć z warzywami, posypać sezamem i szczypiorkiem. Odstawić na 30 minut do przegryzienia

Moja Galeria Smaku
Lekka sałatka z makaronem orzo 563

Lekka, letnia sałatka z makaronem przypominającym ryż. Ten makaron to orzo. Muszę przyznać, że to ciekawe doświadczenie jeść coś co przypomina ryż a smakuje jak makaron ;) Sałatka jest pełna warzyw, doprawiona bazylią i lekkim dresingiem na bazie oliwy i octu winnego. Żeby uczynić ją jeszcze sycącą dodałam podsmażoną pierś z kurczaka. Składniki: 150 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem

Moja Galeria Smaku
Sałatka szopska 214

Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z brokułów 155

pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową

KasiekGotuje
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 142

kochać lata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny

ChilliJemy
Gulasz mocno paprykowy 170

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania