zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku. Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy
Rozpustne gotowanieorzechów 2 łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy 300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy
Rozpustne gotowaniewarzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj wyrosło na grządce ;). Toteż w mojej kuchni od pewnego czasu rządzi rytm przyrody, dając mi możliwość kreatywnego tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie
Rozpustne gotowaniedalej smażymy, dodajemy obraną i pokrojoną cukinię (jeśli mamy dużą, wyrośniętą cukinię, to wyjmujemy z niej pestki), na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, trochę soli, pieprz, zioła, paprykę słodką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne
Rozpustne gotowanieswoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami. Jest pysznie! Polecam! Ja dodałam je do kurczaka pieczonego z warzywami (piekłam wszystko w jednym momencie). Rewelacja!!! Składniki na ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów 4 ziemniaki folia aluminiowa 150 g twarożku (może być z ziołami
Rozpustne gotowanieCebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane
Rozpustne gotowanieliście pora. Wywar z mięsa przelewamy na patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem
Rozpustne gotowaniecentymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie
Rozpustne gotowaniesię ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia miksera, takie jak przy przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce
Rozpustne gotowaniepani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub 10 suchych) 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka
Rozpustne gotowaniełyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym) Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy sól w kapustę, dzięki temu szybciej zmięknie
Rozpustne gotowanieoliwie z oliwek (dla naszego zdrowia:)) Kroimy por na półtalarki, wrzucamy do plastikowej misy - zasypujemy solą na jakieś 10 minut - po upływie, tego czasu płukamy nasze warzywo zimną wodą, przecedzamy. Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron. Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy
dlaSmaQlepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę. Następnie wrzucamy "masę" ponownie do bulionu. Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły
dlaSmaQdoskonałe rozwiązanie, które można powiedzieć wymodliłam ;) Wybrałam się kiedyś przed pracą do marketu i stojąc przy warzywach, stwierdziłam, że mam ochotę na sałatkę.Kupiłam rucolę w woreczku, pomidorki koktajlowe, i do tego mój ulubiony ser lazurowy (turkusowy) - nic specjalnie wysublimowanego - prosta szybka sałatka do biura. Pomidorki małe wrzucę do pojemniczka, do tego pokroję w kostkę lazura i zmieszam
dlaSmaQlokalnych lasach ... Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :) Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g. Nie chcąc psuć ich smaku - nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki. Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć. Podsmażone kurki wraz z oliwą
dlaSmaQ