warzywa - 14856 przepisów (strona:417/991)

Tortille pszenno-kukurydziane. 157

zagniatając gładkie, sprężyste ciasto przypominające ciasto na pierogi. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy ulubione nadzienie np. zieloną sałatę z kurczakiem i warzywami lub tak jak ja kurczaka z pomidorami po meksykańsku.      Ciasto dzielimy na 10 porcji, cienko wałkujemy podsypując mąką. Patelnię o grubym dnie dobrze nagrzewamy i układamy

Rozpustne gotowanie
Tort grylażowy. 165

orzechów 2 łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy        300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy

Rozpustne gotowanie
Klopsiki w warzywnym sosie. 179

warzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj wyrosło na grządce ;). Toteż w mojej kuchni od pewnego czasu rządzi rytm przyrody, dając mi możliwość kreatywnego tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie

Rozpustne gotowanie
Leczo. 161

dalej smażymy, dodajemy obraną i pokrojoną cukinię (jeśli mamy dużą, wyrośniętą cukinię, to wyjmujemy z niej pestki), na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, trochę soli, pieprz, zioła, paprykę słodką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne

Rozpustne gotowanie
Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 157

swoje składniki. Po upieczeniu zawsze je obieram, posypuję solą, wierzch dekoruję twarożkiem lub innymi dodatkami. Jest pysznie! Polecam!      Ja dodałam je do kurczaka pieczonego z warzywami (piekłam wszystko w jednym momencie). Rewelacja!!! Składniki na ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów 4 ziemniaki folia aluminiowa 150 g twarożku (może być z ziołami

Rozpustne gotowanie
Tarta z tuńczykiem. 163

Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane

Rozpustne gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 285

liście pora. Wywar z mięsa przelewamy na patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa,  namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem

Rozpustne gotowanie
Śledzie po cygańsku. 257

centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie

Rozpustne gotowanie
Szybkie ciasto z rabarbarem. 146

się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia miksera, takie jak przy przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita. 182

pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub 10 suchych) 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 151

łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym)      Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy sól w kapustę, dzięki temu szybciej zmięknie

Rozpustne gotowanie
Kurczak w trawie 140

oliwie z oliwek (dla naszego zdrowia:)) Kroimy por na półtalarki, wrzucamy do plastikowej misy - zasypujemy solą na jakieś 10 minut - po upływie, tego czasu płukamy  nasze warzywo  zimną wodą, przecedzamy. Do oleju i cebuli wrzucamy podudzia, lekko ścinamy mięcho :) z każdej ze stron. Następnie, odlewamy - lub wypijamy :)sok z puszki ananasów. Ananasy wrzucamy do naszego mięsa, dodajemy przyprawy

dlaSmaQ
Smak zieleni z paluchami 152

lepszego smaku . Obieramy marchewki, pietruszkę i seler - gotujemy, dodajemy kostki rosołowe oraz mrożone brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę.  Następnie wrzucamy "masę" ponownie do bulionu. Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły

dlaSmaQ
Aromatyczny olej ze smakiem 98

doskonałe rozwiązanie, które można powiedzieć wymodliłam ;) Wybrałam się kiedyś przed pracą do marketu i stojąc przy warzywach, stwierdziłam, że mam ochotę na sałatkę.Kupiłam rucolę w woreczku, pomidorki koktajlowe, i do tego mój ulubiony ser lazurowy (turkusowy) -  nic specjalnie wysublimowanego - prosta szybka sałatka do biura. Pomidorki małe wrzucę do pojemniczka, do tego pokroję w kostkę lazura i zmieszam

dlaSmaQ
Pyszny sos kurkowy 236

lokalnych lasach ... Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :) Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g. Nie chcąc psuć ich smaku -  nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki. Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć. Podsmażone kurki wraz z oliwą

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania