warzywa - 14856 przepisów (strona:419/991)

Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 106

duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać

Spektrum Smaku
Wędzony łosoś na chrupiącym spodzie 148

łosoś sałata rzymska mała czerwona papryka pomidorki koktajlowe nasiona słonecznika zielone oliwki koperek ogórek Do dzieła: Wafle smarujemy twarożkiem, układamy listek sałaty, plaster łososia, posypujemy nasionkami i koperkiem. Pozostałe warzywa kroimy w pasterki i gotowe! :) Do picia kawka żołędziowa, a w tle herbata z bratka i zielona z maliną :) Smacznego

Spektrum Smaku
Premium Rosa i Nasze Domowe na degustacji! 182

były najlepszej jakości. Cenią sobie bardzo #SLOWFOOD i domowe tradycje. Nawet pasteryzacja odbywa się w temperaturze 87*C, nie tak, jak w domowych mini-manufakturach, aby soki, warzywa i owoce nie utraciły swoich najcenniejszych właściwości. Widać w tym wiele pasji i zamiłowania do tradycji, dlatego z przyjemnością polecam Wam produkty marki PRIMA ROSA ;) Tomek

Spektrum Smaku
Jagodowe smoothie i powiew świeżości na blogu 203

ciepło, zupełnie nie mam ochoty na jedzenia i na gotowanie. Z pomocą przychodzą mi wtedy Smoothie! Różnorodność smaków i kolorów, jaką można uzyskać, bawiąc się sezonowymi owocami i warzywami jest olśniewająca! Na dziś polecam wam smoothie jagodowe! Idealne jako śniadanie, lunch lub deser! Składniki: (na 2 porcje) 2 garści jagód 1 duży banan lub 2 mniejsze 1 awokado

Spektrum Smaku
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers 196

mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki. Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj

karmelowy
Jajko sadzone z sałatką. 150

przygotowujemy sos winegret (można przygotować na kilka porcji i przechowywać w lodówce), sałatę rwiemy na kawałki kropimy sosem , pomidory kroimy w półkrążki, ogórki w słupki, paprykę w cieniutkie słupeczki, warzywa układamy na sałacie, polewamy sosem, kiełbaski przekrawamy na pół, nacinamy, smażymy na maśle,  smażymy jajko sadzone ze szczypiorkiem, solą i pieprzem

Kuchnia Beaty
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem cheddar 197

oliwek łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Szpinak umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.  Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Cheddar skroić obieraczką do warzyw. Składniki sosu wymieszać. Szpinak ułożyć w miseczce, dodać truskawki. Polać odrobiną sosu,  dodać drugą warstwę szpinaku i truskawek, posypać orzeszkami pinii i polać balsamico di modena. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Humanistka w kuchni
Ziemniaki z kociołka (pieczone ziemniaki, duszonki) 198

wierzch wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić je i przykryć liśćmi kapusty. Dokładnie przykryć pokrywką kociołka i docisnąć. Gotować na ognisku przez 1,5 - 2 godzin, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zawartość kociołka wymieszać i podawać puki gorące

Mama Gotuje
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 237

wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska 136

miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem koniecznie sprawdź, czy kokos nie jest zepsuty – wbij cienki nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa i wystrugaj obrotowym ruchem otwór

ClauditteMissCooking
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 138

pietruszki sól, pieprz Najpierw przygotowujemy bulion. Gdy będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Pieczona cukinia faszerowana ryżem i pomidorami 125

ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba. 5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem. 6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą. 7. Po upieczeniu posyp ulubionymi ziołami.  Energia (porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 253 kcal

Powiedz dietom nie
Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia 260

dodać pokrojoną cebulę, pokrojone ogórki, pokrojone pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować wodę z solą, cukrem, kwaskiem, pieprzem i zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut. Surówka wspaniale nadaje się do wędlin i drugich dań

Tradycyjna Kuchnia
Wegetariada 2015 125

tymczasem zaskoczyła nas tak liczna obecność całych rodzin; dzieci bardzo angażowały się w przygotowane dla nich atrakcje: wspólną grę na bębnach, zajęcia artystyczne, lepienia w glinie, tworzenie ozdób z warzyw, warsztaty rzeźbiarskie, przedstawienia teatralne…. Bardzo podobał mi się fakt, że istniała możliwość wypytania i rozmowy dotyczące wegetarianizmu - sprzedawcy bardzo chętnie udzielali rad i polecali odpowiednią literaturę. Szczególnie istotne było

Roślinna - blog wegański
Makaron z bobem a’la carbonara 169

Czas rozpocząć sezon na bób :)  Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera

Kolizje Smaków