warzywa - 14856 przepisów (strona:426/991)

Dżem z truskawek i rabarbaru 152

Zrobiłam ten dżem w tym roku po raz pierwszy i jestem nim zachwycona. Połączenie truskawek i rabarbaru jest rewelacyjne. Moja rodzina nie przepada za tym warzywem ale w dżemie dają radę. Rabarbar nadaje mu wyrazistości i kwaskowatego smaku. Proporcje mogą być dowolne. Ja dałam pół na pół. Czytaj więcej

Wiem co jem
Rolada schabowa z cukinią 185

rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy. Farsz

Czerwona Porzeczka
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 154

kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki kolendry, przyprawiamy, chwilkę gotujemy i podajemy Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem 179

szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem

Czerwień i błękit
Liebster Blog Award 171

świat.   4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem osobą powściągliwą :) 7. Twoje najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa? Pobyt na wakacjach u babci

Kuchcik gotuje
Sałatka wiosenna 221

papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu   pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany koperek I majonez. Mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego

Apetyt na Zielone
Wegańska grochowa 141

małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i  ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bez niczego

Apetyt na Zielone
Pęczotto z pomidorami. 200

drobno czosnek. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5minut

Apetyt na Zielone
Koktajl szpinak+truskawki+banany 103

Koktajl jest posiłkiem, dlatego staram się, aby był bogaty w warzywa, najchętniej zielone. Lubię też dodać orzechy, siemię lniane, nasiona chia, aby ten posiłek był wartościowy. Taki koktajl to nie tylko energia, ale także wysoka wartość odżywcza. Zachęcam pijcie jeden koktajl dziennie, a cera, włosy, paznokcie będą odżywione i nie będą potrzebne suplementy diety. porcja : 2 osoby  Składniki

Apetyt na Zielone
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 196

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie

Apetyt na Zielone
Flaczki z boczniaka 203

seler Łyżka masła Przyprawa do flaków Sposób przygotowania Boczniaki umyć, odkroić stwardniałą nóżkę, a kapelusze pokroić na cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami na paseczki i wrzucić na patelnię. Na koniec dorzucić pokrojonego boczniaka. Dusić około pięciu minut. Wrzucić wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru. Doprawić

Mr. Taste
SZYBKA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ W ROLI GŁÓWNEJ 217

Prosta i szybka sałatka z dodatkiem sporej ilość pikantnej rzodkiewki. Szczególnie w sezonie, kiedy rzodkiewka ma słodko-pikantny smak sałatka smakuje rewelacyjnie. Możemy oczywiście dodać do niej ulubione warzywa i skomponować smak, który lubimy, bo jak to bywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :)  Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój

Walijskie Pichcenie
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 183

pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek

Mój Smak na Życie
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 219

popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu

Mango Papaja
Botwinka 145

Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy

paapilotkaa