warzywa - 14856 przepisów (strona:433/991)

RÓŻOWO MI CZYLI SMOOTHIE Z CZERWONYCH OWOCÓW 203

Smoothie to najzwyczajniej w świecie koktajl ze zmiksowanych owoców (bądź warzyw). Czasem z dodatkiem mleka czy jogurtu naturalnego, w sezonie letnim schładzany kostkami lodu ...  S kondensowane witaminy w pysznej postaci :)   Przygotowanie go nie jest ani czaso, ani pracochłonne, a nadają się do niego praktycznie każde owoce, które mamy pod ręką :) Składniki: 1/2 szklanki d ojrzałych truskawek 1/2 szklanki

Walijskie Pichcenie
CZOSNKOWE TOSTY Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI – idealne na śniadanie! 159

kopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * pieczywo pelnoziarniste – 1 kromka * kozi ser ( do smarowania ) 1 czubata łyżka * pomidory koktajlowe – 3 szt * szczypiorek

Ostra na Słodko
Chłodnik litewski 188

smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem

Anioły w kuchni
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 202

spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Czerwień i błękit
Bary mleczne w Warszawie 196

żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe  czyli na bogato :-)  Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi

pieprzny smaczek
Zupa meksykańska 181

Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą

VioletoweKucharzenie
Gulasz z cebulką i rozmarynem 127

świeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości

Magiczne Życie Marty
Sałatka z jarmużem i jabłkiem 149

Pyszna sałatka z jarmużem, który niedawno pojawił mi się mojej kuchni i już w niej pozostanie. To wspaniałe warzywo ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, jest źródłem witamin C i K  więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing

Delicious Titbits
Wegetariański hamburger z waflami ryżowymi z solą morską oraz fasolka / Vegetarian hamburger with rice wafers with sea salt and 138

Gotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy

Projekty ze smakiem
Tarta z botwinką i cukinią 188

Botwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki  - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw.  Cukinię zblanszować tak jak botwinkę,  ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę

Stare Gary
Grillowane białe szparagi w ostrym cieście francuskim 184

Składniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad

Moniki Smakołyki
Ekspresowa sałatka 177

którą możecie przygotować na przekąskę lub lekka kolację. Zdrowa i smaczna prawie w całości przygotowana z darów mojej miniaturowej działeczki. Mała ale coś na niej rośnie i mam świeże warzywa pod ręką i w każdej chwili mogę coś zerwać i zrobić kolejną smaczną sałatkę. Sałatka podana w miseczce Julia Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SANDWICH Z JAJKIEM SADZONYM, SAŁATĄ I SZCZYPIORKIEM -idealne na śniadanie! 158

kopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * bułka pełnoziarnista z dynią

Ostra na Słodko
Tortilla razowa 330

placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka

Bullio
Surówka z kalarepy, rabarbaru, pietruszki i marchewki w śmietanie 167

rabarbarem :) Składniki: 2 młode kalarepki, 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 2 łodygi rabarbaru, natka pietruszki, szczypiorek, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki razem z rabarbarem. Wymieszać z solą, cukrem do smaku, śmietaną i pokrojoną zieleniną

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania