spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Czerwień i błękitżadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi
pieprzny smaczekCebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą
VioletoweKucharzenieświeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości
Magiczne Życie MartyPyszna sałatka z jarmużem, który niedawno pojawił mi się mojej kuchni i już w niej pozostanie. To wspaniałe warzywo ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, jest źródłem witamin C i K więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing
Delicious TitbitsGotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy
Projekty ze smakiemBotwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw. Cukinię zblanszować tak jak botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę
Stare GarySkładniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad
Moniki Smakołykiktórą możecie przygotować na przekąskę lub lekka kolację. Zdrowa i smaczna prawie w całości przygotowana z darów mojej miniaturowej działeczki. Mała ale coś na niej rośnie i mam świeże warzywa pod ręką i w każdej chwili mogę coś zerwać i zrobić kolejną smaczną sałatkę. Sałatka podana w miseczce Julia Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * bułka pełnoziarnista z dynią
Ostra na Słodkoplacków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka
Bulliorabarbarem :) Składniki: 2 młode kalarepki, 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 2 łodygi rabarbaru, natka pietruszki, szczypiorek, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki razem z rabarbarem. Wymieszać z solą, cukrem do smaku, śmietaną i pokrojoną zieleniną
Tradycyjna Kuchniamłode kalarepki, 1 pęczek młodej marchewki, 1 łodyga rabarbaru, 1 główka zielonej sałaty, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 1 cytryna, Oliwa, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Warzywa i rabarbar umyć i drobno poszatkować. Doprawić sokiem z cytryny z oliwą(kilka łyżek) solą i cukrem. Wymieszać wszystkie składniki i ułożyć w salaterce na liściach sałaty z posiekaną zieleniną
Tradycyjna KuchniaSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego
Tradycyjna KuchniaRabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki
Marder&Marder Manufacture