Ostatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki
Kraina Miodem Płynącagotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy
Kuchenne Wariacjedolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaidealnym pomysłem dla dwojga ;) A dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie
Ostra na Słodkosól, pieprz 1. Kalarepkę i marchew obieramy. Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. 2. Kalarepkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. 3. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniBorówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw. Lubicie przetwory owocowe? polecam ten przepis! Składniki: 3 kg borówek, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 2 kg cukru. Wykonanie: Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z cukrem
Tradycyjna Kuchniadniach pełnych słodkości... pora na zdrowe, pożywne śniadanie. A cóż jest lepszego niż domowe pasty kanapkowe. Na straganach mamy teraz tak wiele zdrowych warzyw, że nie sposób z nich nie skorzystać. A dodając do tego nutkę lubczyku, stworzymy zdrową, serową pastę kanapkową o niebanalnym smaku i aromacie, która doskonale się sprawdzi na śniadanie dla całej rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych. Spróbujcie
Słodkie okruszkimasła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka w takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem i warzywami; w sosie sojowym
More food, love and dreamsWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie i jagody itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś dla tych którzy są na diecie lub po prostu odżywiają się w sposób zdrowy i przemyślany. I tak powstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest
SMYKWKUCHNIrozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać jogurt i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. 3. Do kokilek włożyć szparagi oraz pomidory 4. Delikatnie zalać warzywa masą Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej. Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Dekorować świeżym rozmarynem Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinysezonie letnim uwielbiam zabierać ze sobą do pracy sałatki, pełne kolorowych warzyw. A skoro sezon na bób uważam za otwarty to postanowiłam zjeść go inaczej niż zwykle. Z pomocą w tym przyszedł mi przepis na blogu Trochę smaku. Składniki na 2 porcje: Bób – ok. 25 dag 1 pomidor 1 czerwona papryka lub po kawałku kolorowej 1 cebula 1 ząbek
Fabryka pomysłówktóre mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy
Smaczna Pyzasolą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć
Jemy PijemyDziś kupiliśmy sokowirówkę :) A oto pierwszy pyszny, baaardzo zdrowy sok. Na 1,5l użyłam: 6 dużych marchewek 6 buraków 4 pietruszki 2 jabłka 1 średni seler Wszystkie warzywa umyć, buraki i seler dodatkowo obrać. Wrzucić do sokowirówki i gotowe :) PYSZNY
Jemy Pijemyłyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu ) 2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około 15-20 min ( aż zmięknie). Cebulę pokroić
Jemy Pijemy