warzywa - 14856 przepisów (strona:438/991)

Fasola szparagowa duszona na boczku 129

wiecie, że fasolkę szparagową  można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki

Tradycyjna Kuchnia
Eksperyment detoks - podsumowanie 230

Czułam też "ociężałość umysłową" - ciężko mi było się skupić i myśleć. Od dłuższego czasu męczyły mnie też problemy trawiennie i bóle stawów.  Dietę stosowałam zdrową, opartą na świeżych warzywach, roślinach strączkowych oraz bio-jajkach i kozich serach. Nie było w mojej diecie produktów przetworzonych, w tym białej maki, oczyszczonej soli, nie używałam cukru (z wyjątkiem zawartego w czekoladzie

pyszne zdrowości
Zupa botwinka 143

garnku gotujemy bulion z naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 283

chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych jest bardziej przyjazny.Do termosa na kawę zamiast kawy wlej dobrze schłodzony i taki pozostanie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Domowa zupa szczawiowa 193

szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej

Kuchnia Prezydentowej
Egzotycznie i pikantnie 211

marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach warzywa i pokrojone w plastry piersi kurczaka.  Nie powiem Wam, jak smakuje, po prostu musicie spróbować! Przepis (prawie w całości, ponieważ dokonałam kilku niewielkich zmian, np. dodałam 1-go batata

Kuchnia Prezydentowej
Łatwa zupa jarzynowa 169

Uwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem...   Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu

Kuchnia Prezydentowej
Chorwacka zupa ogórkowa 165

małego garnczka, wlać szklankę przegotowanej, ciepłej wody, łyżeczkę vegety, sporo mielonego pieprzu oraz płaską łyżkę cukru, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Z garnka z bulionem i warzywami odlać pół szklanki, dodać serek topiony i dokładnie rozrobić go wywarem za pomocą trzepaczki lub morgensterna, mieszając dopóki się nie roztopi, następnie ostudzić w zimnej wodzie, dodać łyżkę mąki i połączyć

Kuchnia Prezydentowej
Pesto bazyliowe 162

jedzenia pesto to punkt obowiązkowy i basta! Ja robiłam wczoraj bazyliowe, bo kupiłam niesamowitą bazylię - tak aromatyczną i intensywną, że wypełniła zapachem najpierw auto, w którym podróżowała z resztą warzyw ze sklepu do domu, a następnie cały dom. Była trochę inna z wyglądu, niż ta kupowana przez nas do tej pory; nie miała wypukłych listków tylko płaskie i na brzegach

Kuchnia Prezydentowej
Mango-Chili-Miód (Chutney) 118

Przecież dopiero "kiedy sierpień dojrzewa na drzewach" mamy największy wybór przeróżnych odmian śliwek, jabłek i gruszek, mango i jabłek, pomidorów i papryki.  Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy, ale ja dziś proponuję najpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango. Ten przepis opracowałam sama na podstawie klasycznego

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 239

pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać

Kuchnia Prezydentowej
Laksa 188

zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański

Kuchnia Prezydentowej
Krupnik Prezydentowej 150

Przepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 189

wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu, aby dokładnie oblepiły warzywa. Polać sosem, od razu podawać. Pasuje idealnie do wszelkich curry

Kuchnia Prezydentowej
Ketchup domowy 146

dużym garnku o grubym dnie, na 4 łyżkach oliwy dusić na średnim ogniu do miękkości - lekko skarmelizować, ale nie wolno przypalić! 3 . Wrzucić pokrojony czosnek, starte na tarce jarzynowej warzywa, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem  ok. 10 minut. 4 . Dodać pokrojone w kawałki pomidory, wsypać cukier i 2 płaskie łyżki soli i często mieszając gotować bez przykrycia

Kuchnia Prezydentowej