Szybka sałatka warzywna 369goście na grilla...i trza było coś zrobić w ekspresowym tempie...kiełbaska , kaszanka na grilla była..a sałatki brak.....ale zostało mi surówki z obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa
Moje domowe kucharzenie
Detoks - dzień 3 276Zestaw startowy ;) Jak zaczynałam dietę, bałam się, że będę cały czas głodna, że będę pochłaniać niewiarygodne ilości warzyw. Przygotowałam się na to i w weekend zaatakowałam giełdę warzywną kupując po 10 kg buraków, marchwi, selera itd (także z przeznaczeniem na wyciskanie dużej ilości soków). Okazuje się jednak, że wcale nie jem objętościowo więcej niż zwykle i wcale nie jestem jakoś
pyszne zdrowości
Zielone spaghetti cukiniowe z meksykańską salsą z awokado 204Dzisiaj przepis na bardzo szybki do zrobienia i zdrowy obiad warzywny bez węglowodanów same pożywne warzywa, które przez dodatek awokado, wzbogacają posiłek w zdrowe tłuszcze i dają uczucie sytości na długo :) Jeśli nie macie specjalnej obieraczki, możecie również zrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki : -1 duża cukinia - 1 ząbek czoasnku
zdrowa vege kuchnia
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 939Połączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany
VioletoweKucharzenie
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 225cebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z pieczarek i cukinii 206Podsmażyć cebulę z czosnkiem 3-4 minuty. Dodać cukinię z pieczarkami i krótko przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem ostrą papryką. Podlać białym winem i poddusić 2-3 minuty warzywa posypać ulubioną zieleniną ( u mnie mięta) i podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Detoks - dzień 2 318jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało
pyszne zdrowości
Obiad w jesiennych barwach 212dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć do wrzątku i gotuj 7 minut). Nie doprawiałam jej - lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem. Bezpośrendio przed podaniem dodaj oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno - bogactwo omega 3:)) Smacznego
pyszne zdrowości
Kilka słów o jarmużu 229Jarmuż - mało kto o nim słyszał, a jeszcze mniej osób go widziało. A szkoda, bo zdrowy i smaczny:) Kilka słów o jarmużu: Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustowatych. Charakteryzuje sie długimi, pomarszczonymi, zielonymi (choć nie zawsze) liśćmi. To własnie liście zawieraja najwięcej prozdrowotnych składników. Smak ma wyrazisty, lekko pikantny. Co dobrego jest w jarmużu? Witamina C - bardzo duza ilość
pyszne zdrowości
Brukselka inna niż zwykle 256Przeciwników brukselki jest prawdopodobnie tyle co jej fanów. Słyszałam, że lubienie (bądź nie) brukselki jest uwarunkowane genetycznie. Ja zaliczam się do zdecydowanych zwolenników tego zielonego warzywa:) Tutaj brukselka w odsłonie sałatkowej - trochę inaczej niż zwykle. A nawet bardzo inna, o ciekawym kokosowym aromacie. Brzmi dziwnie? Dla mnie też;) Pierwszy kęs - Hmm, takie inne. Drugi kęs - Rany, ale to jest pyszne
pyszne zdrowości
Szybki sposób na pyszną kolację 504prostu jeść zdrowo i z umiarem:) Na kolację najelpeij unikać pieczywa (i w ogóle ograniczyć produkty skrobiowe), zwłaszcza jeśli tak jak ja, jesz kolację późno. Lepiej zjeść białko z warzywami - to zapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna
pyszne zdrowości
Medaliony z tofu 346fazie diety MB? Kotlety? Ale tak bez siemienia czy jajka? Da się? Da się! Dla chcącego nic trudnego:) Było pysznie;) Podawać oczywiście z sałatką lub gotowanymi warzywami;) Składniki (na kilka małych kotlecików): 130 g tofu naturalnego łyżka mąki sojowej 5 oliwekj zielonych 1 kawałek razowego żytniego chleba (podsuszonego) szczypta soli sproszkowane suszone pomidory 1-2 łyżeczki tymianek, oregano - razem łyżeczka
pyszne zdrowości
Soczewica na zielono 345teraz coś na obiad. Soczewica - cenne źródło białka. Danie lekkie i pożywne, a do tego sycące. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający aromat. Polecam na szybki obiad :) Składniki: Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu 3 szalotki 6-8 ząbków czosnku 100 g szpinaku 100 g jarmużu
pyszne zdrowości
Hummus i hummus bakłażanowy 314Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest
pyszne zdrowości
Eksperyment DETOKS! 510można sobie mocno zaszkodzić. Minimum to 10 dni, maksimum to 6-7 tygodni, ale to już raczej pod kontrolą lekarza. Podczas postu warzywno-owocowego jemy tylko określone warzywa i owoce (niskoskrobiowe i niskotłuszczowe) w postaci dowolnej, zaleca sie jednak by jeść jak najwięcej surowego, pijemy dużo wody i herbatki ziołowe. Gdy organizm zaczyna sie oczyszczać może wystąpić tzw. kryzys
pyszne zdrowości