się czuć gdy zabraknie w Twojej diecie zestawu żelaza wraz z witaminą C. Pękające kąciki ust czy też łamliwe paznokcie to znaki firmowe żelazowego niedoboru. Dzisiejszy koktajl to równowaga warzyw i owoców tworzących wyśmienity smak oraz wysoką wartość odżywczą na czele z naturalnym źródłem żelaza i witaminy C. Zapraszam po energie i orzeźwienie! Dla 1-2 osób Czas
Kuchnia PROzdrowotnaniewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami
Dzieje kuchennej Wiewiórynabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić
My simple kitchenkwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika
My simple kitchenDzisiaj przedstawiam Wam kolejną surówkę z selerem w roli głównej. Akurat tak się składa, że ostatnio bardzo polubiłam to warzywo i kombinuję z nim dużo surówek, zmieniając mu tylko towarzystwo. Zanim jednak podam przepis na surówkę zachęcam Was do przeczytania poniższej notki. Porządkując pliki na komputerze natrafiłam tę oto bajkę o miłości. Znalazłam ją kiedyś w internecie, zapisałam i... zapomniałam
My simple kitchentaki cięty język :P Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam
My simple kitchenJestem szczęśliwa gdy... 6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem
My simple kitchenpóźniej pyszny sosik grzybowy :D Poniżej tylko co ładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie padło tym razem na muffinki :) Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak nieznacznie go zmodyfikowałam:) Porcja na 12 muffinek Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao
My simple kitchenbulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową
My simple kitchensolą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około
My simple kitchenwiedziałam, co by tu ze sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka ze względu na jego piękny kolor i moc witamin. No i przy okazji to był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem
My simple kitchenświątecznym obżarstwie pora na coś nieco lżejszego :) Zanim nasze stoły zawojują warzywa i sałata majowa, chciałam się z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy
My simple kitchenjuż nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek
My simple kitchenpołowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią
My simple kitchenletnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia
My simple kitchen