warzywa - 14856 przepisów (strona:457/991)

Zupa krem z zielonych szparagów 111

szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą.  Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i dodajmy łyżkę brązowego cukru. Gotujemy, aż szparagi będę miękkie, 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć.  Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest

Bananowe Pole
Chickenrollki czyli ... 224

filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw

Mechanik grilluje
Młoda kapusta słodko-kwaśna 114

Młoda kapusta to jedno z warzyw, za które kocham wiosnę i zawsze nie mogę się go doczekać.   Uwielbiam tą przyrządzaną przez moją teściową na słodko-kwaśno. Jest smaczna, wyrazista, doskonała. Składniki Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Biały pieprz 2 łyżki cukru 2 łyżki octu winnego białego Pól pęczka koperku Sposób przygotowania Kapustę myjemy

Pyry na Gaz
Brokułowa zupa krem 162

brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek

My Chcemy Jeść
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną 148

Rękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia

My Chcemy Jeść
Krem dyniowy 121

dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli. O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać

My Chcemy Jeść
Sos chrzanowy 131

jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.  Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz

My Chcemy Jeść
Sałatka z rukoli i fety 337

przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać z ulubionym pieczywem.  Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę

My Chcemy Jeść
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 134

naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem i octem balsamicznym. Nakładamy

My Chcemy Jeść
Kremowa pomidorowa z grzankami 162

foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca.  Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte

My Chcemy Jeść
Zapiekana fasolka szparagowa 197

dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego

My Chcemy Jeść
Zielona sałata z jajkiem 311

kolejna propozycja podania sałaty, jest wiosna, korzystajmy więc z bogactwa surowych warzyw, ta surówka to doskonałe źródło witamin, po prostu samo zdrowie!!! Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory

kgwjanczewo
Zioła w kuchni - ROZMARYN 170

bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi

Garniec Magalie
Jarmużowe love 163

Zapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już

Garniec Magalie
Chipsy z jarmużu 145

sporej wielkości, co powoduje konieczność sporządzenia z niego więcej niż jednego posiłku, szczególnie jeśli rodzina nie jest liczna.   Wszystkim przecież można się przejeść, nawet jednym z najzdrowszych warzyw na świecie!  Postanowiłam zrobić ... jarmużowe chipsy!  Świetnie "oszukują" te zwykłe, dodatkowo chrupią jak żadne inne! Zaletą jarmużowych chipsów jest fakt, że mogą smakować jak tylko zechcecie.  Mogą być

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania