łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu sezam do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska jodowana, czosnek, warzywa (marchew, pasternak, cebula), bazylia (5,2%), pieprz, rozmaryn, pietruszka) Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmój telefon sobie nie radzi) ale mam nadzieję że mi to wybaczycie ;) PYSZNOŚCI! ;D od dziś mam zamiar zacząć eksperymentować ze Smoothie! z uwagi na cenę niektórych owoców i warzyw o tej porze roku będę szukać zamienników, ale myślę, że to nie będzie stanowić większego problemu;) Składniki (na dwie porcje): jabłko średniej wielkości szklanka ananasa (użyłam ananasa z puszki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkulki, a następnie lekko spłaszczamy. Obtaczamy w mące (opcjonalnie) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotleciki z żółtego grochu doskonale smakują w towarzystwie grillowanych warzyw i sosu na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
W kuchni Katiepewnej sieci restauracji jako szoarma może być daniem dietetycznym. Są diety, które wymagają jedzenia posiłków tłuszczowych (np Montignac czy I faza South Beach) obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy
Bernika - moj kulinarny pamietnikburaczków i grubsze pędy krojąc je w 2 cm kawałki- wrzucamy to wszystko na podgrzany olej. Doprawiamy solą, zielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Smażymy około 5 minut. Tak przygotowane warzywa zalewamy 1,5 l wrzątkiem. Dodajemy soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony szpinak i resztę z buraków, doprawiamy około
greenscarfDodaj cukinię i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Makaron odcedz , osącz. Wymieszaj z cebulą , cukinią oraz keczupem. Przypraw do smaku solą , pieprzem i ziołami. Makaron z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż parówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200st. Zapiekaj 15-20 minut. SMACZNEGO
Bazylia kontra RozmarynKompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz
O kuchni z uczuciemkawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość
Mechanik grillujeSezon młodych pysznych warzyw już się rozpoczął, więc postanowiłam poeksperymentować z kapustą. Jak wiecie nareszcie udało mi się zrobić dobrą młodą kapustę zasmażaną. Dziś przygotowałam gotowaną kapustę z koperkiem. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku mały pęczek koperku 2 łyżki masła 1-2 łyżki octu 2 łyżki mąki sól, pieprz, 1 liść laurowy
Kuchnia Beatykawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą
e-PrzepisyKulinarnekroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli
Kulinarne przygody GatityCzasami tak jest, że zostaje kawałek ryby, mięsa, gotowanych warzyw, kaszy itd.. Nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pasty na kanapki. Będzie to świetna odmiana dla Was i Waszych dzieci i taką "nowość" na pewno zjecie ze smakiem. Potrzebujemy: kawałek łososia, mi został taki wielkości 3x3 cm, miałam parowany łyżeczka łuskanych ziaren konopii, do nabycia TUTAJ 1 ugotowane
MamaOskarkadodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę razem z cukinią. Dodać do garnka, chwilę przesmażyć. Dodać czosnek, zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, wymieszać. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego! Czy możecie uwierzyć, że to już niemal czerwiec, a ja wieczorami, wychodząc
Pożeraczka, czyli raz adobrze