ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy. Dorzucamy leż liść laurowy i ziele angielskie. 2. Kiedy Warzywa będą miękkawe, dodajemy mrożonkę i różyczki kiszonego kalafiora. Ilość zależy od tego jak kwaśną zupę lubimy. Dodajemy też wody z kiszonego kalafiora - ilość wedle smaku. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie
Kuchnia domowa AniCoś dla miłośników selera! ekstra aromatyczna zupa krem z młodziutkiego selera, To genialne warzywo nie dość że jest NISKOKALORYCZNE to na dodatek jest świetnym AFRODYZJAKIEM. Co ciekawe jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie, znana też jest dieta selerowa która doskonale odtruwa nasz organizm. Zupę doprawimy odrobiną szafranu, szczyptą mielonej kolendry i lubczykiem. Zapraszam na ucztę smaku
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Węgierska zupa gulaszowa. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw. Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDlaczego takie składniki: Brak cukru : Koktajl nie zawiera cukru- jest więc nisko kaloryczny i w przeciwieństwie do sklepowych soczków, które faszerowane są cukrem posiadają naturalną słodycz z owoców i warzyw/ Koktajl idealnie nadaje się również dla małych dzieci. Pokrzywa: Zawiera makro i mikroelementy w tym: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód; witaminy
KreatywnePinyPięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi . Polecam! składniki - 8 placków
Stare Garyrazem na blogu zagości tarta bezglutenowa z rabarbarem. Rabarbar to warzywo polecane osobom na diecie, ponieważ w 100 g ma zaledwie 20 kcal. Ponad to jest źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Ograniczać powinni chorzy na reumatyzm i nerki ze względu na obecność szczawianów
Życie na widelcuPyszny koktajl warzywny tak mi się spodobał smakowo że teraz coraz częściej mieszam smaki i miksuję warzywa i zioła, dodaję owoce. Taki koktajl jest bogaty w makro i mikroelementy, w witaminy, białko oraz wapń dla wzmocnienia kości. Polecam serdecznie bo jest to niezła dawka energii na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy, polecam. Smoothie wiosenne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo kremowe, lekko wilgotne w środku muffiny, które po prostu rozpływają się w ustach pyszne warzywa strączkowe w połączeniu z serem feta i jogurtem naturalnym tworzą niezwykle smaczne danie. Składniki: - puszka fasoli białej - puszka cieciorki - ser feta ok 200 g - pół małego jogurtu naturalnego - pieprz, czosnek w proszku Przygotowanie: Zmiksować blenderem cieciorkę i fasole
zdrowa vege kuchniaCarpaccio – bardzo cienko pokrojone mięso, pierwotnie wołowe polane oliwą i sokiem z cytryny. Obecnie potrawy z cienko pokrojonych warzyw i owoców również nazywane są carpaccio. Ja przygotowałam „carpaccio” z buraków chioggia - kolorowego buraka. Ponieważ po ugotowaniu kolory bledną, najlepiej jeść je na surowo. 3 - 4 buraki, oliwa, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, ocet winny – ocet z bzu czarnego, sól
królestwo garówUwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie. W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą. Ja podałam ją z grzankami z bagietki i mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What
Dzieje kuchennej Wiewiórykoperek i zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczekgorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Gotowy podajemy na ciepło do np. jajek sadzonych, warzyw gotowanych (w szczególności szparag
Domowy Smak Jedzeniakolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji. Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex
SzczyptaSmaQsztuk brązowych pieczarek 1 łyżka oliwy 1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek i pomidory i podsmaż pół minuty
Roślinna - blog wegańskiminut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką z serem. Wcinamy
BaRepas