Dzięki obfitości świeżych, polskich warzyw w letnich miesiącach, możemy cieszyć się nie tylko pysznymi warzywnymi obiadami czy przetworami ale również przygotowywać zdrowe dodatki np. do kanapek. Jedną z nich może być "kawior" z bakłażana. Prosty do przygotowania jest smacznym dodatkiem do świeżego pieczywa, możecie również zajadać się nim samodzielnie. Po przygotowaniu spokojnie może stać przez kilka
Milion SmakówDuszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone. Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych. W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec
Milion SmakówLato daje duże pole do popisu w dziedzinie sałatek. Letnie miesiące obfitują w pyszne warzywa i owoce, które z odrobiną ziół i jogurtu dają nam pyszny lunch czy przekąskę do pracy. Dziś bardzo szybka i łatwa do przygotowania propozycja - kalafior, jajko na twardo + pomidory
Milion Smakówhalloumi idealnie nadaje się do grillowania (nie rozpłynie się), które nadaje mu dodatkowych walorów smakowych. W smaku wyrazisty ale nie dominujący - świetnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkiem świeżych warzyw. Na skutek coraz większej popularności kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju, dotarł do nas również ser halloumi - bez większych problemów dostaniecie go w większych supermarketach, np. w Auchan. Moja propozycja
Milion SmakówWspaniała zapiekanka, którą pokocha każdy miłośnik serów, których mamy tu trzy rodzaje.Jednak główną część dania stanowią warzywa: pieczona cukinia wraz ze świeżymi pomidorami oraz doprawiony cebulą i czosnkiem szpinak. Całość składa się na pełną zdrowia i smaku mieszankę
Milion Smakówokresie wiosenno letnim warto wykorzystywać do omletów warzywa, które akurat są świeże i rosną w Polsce ;) Tym razem proponuję połączenie pomidorów i nutą parmezanu
Milion SmakówCoś dla miłośników mięsa, ale też zdrowego odżywiania. Połączenie wołowiny z kaszą gryczaną będącą źródłem witamin i cennych minerałów świetnie uzupełniają tu dodane warzywa: soczyste pomidory, dwa rodzaje papryki oraz cukinia. Całość doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad zapewniający codzienną porcję zdrowych składników odżywczych
Milion SmakówZaczął się sezon na dynie. Te pyszne warzywa możecie wykorzystać na wiele sposobów. Jeden z nich poniżej
Milion SmakówSuperzdrowa i pożywna zupa - przypomina nieco grochówkę ale ma więcej warzyw i ani grama mięsa. Ta zupa jest cenna zwłaszcza teraz w sezonie jesienno-przeziębieniowym - w jednym garnku skrywa się całe bogactwo cennych składników niezbędnych do podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól. Jest
Milion Smakówroku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina
Milion SmakówKotleciki są ciekawą opcją na wykorzystanie nie tylko sezonowych warzyw ale również roślin strączkowych. Rośliny te, jak np. groch, są bardzo ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Groch jest ceniony za swoje właściwości lecznicze jak również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W Polsce najczęściej spotykanym sposobem jego przyrządzenia jest grochówka. Warto jednak poznać również inne metody, np. usmażenie pysznych, delikatnych
Milion SmakówWariacja na temat dania z kuchni chińskiej - kurczak z warzywami i pędami bambusa z orientalnymi przyprawami na słodko. Nietypowe połączenia smaku daje ciekawy efekt i z każdym kolejnym kęsem smakuje lepiej
Milion SmakówKurczak w papilotach to prosty i szybki obiad z diety South Beach. Dobre połączenie chudej piersi z kurczaka i warzyw, które mają niski indeks glikemiczny, mało kalorii a dużo wartości odżywczych. Smaczne, lekkie i zdrowe
Milion SmakówJest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy
Milion Smakówtakże witaminy B1. Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą. Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem
Milion Smaków