zapiekanka bardzo często gości na moim stole, przede wszystkim ze względu na uniwersalność. Połączenie ryżu z warzywami zapieczonymi pod warstewką sera może być zarówno pełnowartościowym obiadem, energetycznym podwieczorkiem czy też pomysłową kolacją
Milion Smakówzamrożonego zielonego groszku, szpinaku i ziół. Całość wydaje się początkowo nieco mdła ale nie dajcie się zwieść - po dodaniu startego parmezanu niczego już nie brakuje. Dzięki wykorzystaniu mrożonych warzyw możecie cieszyć się smakiem tego dania przez cały
Milion Smakówsposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion SmakówIdzie wiosna więc z każdym kolejnym dniem mam większą ochotę na sałatki. Wprawdzie nie mamy jeszcze zbyt dużego wyboru lokalnych warzyw ale jak się trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze. Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej
Milion SmakówUwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki. Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną
Milion Smakównaszych ograniczeń czasowych. Idealnym przykładem takiego posiłku mogą być przedstawione poniżej pełnoziarniste kanapki z awokado, bazylią, rukolą, rzeżuchą i zieloną papryką wraz ze szklanką soku pomarańczowego 100% Tymbark. Zielone warzywa i liście dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów oraz zapewniają nam codzienną porcję zdrowia. Dopełnienie stanowi tu świeży sok pomarańczowy. Całość smakuje tak pysznie jak wygląda
Milion SmakówFaszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę
Milion SmakówFritatta to danie dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ten jajeczny przysmak najbardziej smakuje mi z sezonowymi warzywami, np. z pomidorami i bazylią. W oczekiwaniu na rozpoczęcie warzywnego sezonu na szczęście mamy mrożonki :) Poniżej przepis na pyszną fritattę z mrożonym szpinakiem - pikanterii temu daniu dodaje ser brie i podsmażona cebulka
Milion SmakówTypowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych. W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum
Milion SmakówTerrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :) Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany
Milion SmakówSzybki i prosty sposób na doskonały początek dnia. Superzdrowy szejk z warzyw i owoców sprawdzi się jako dodające energii drugie śniadanie lub pobudzająca przekąska w ciągu dnia
Milion SmakówSezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion SmakówUwielbiam gęste zupy - tym razem wybór padł na brokuły - królewskie warzywo, które posiada wiele witam i składników odżywczych. Z odpowiednimi dodatkami taka zupa będzie i smaczna i bardzo pożywna
Milion Smakówjest z wieprzowiny, najbardziej popularna piccata w USA jest z kurczaka. Dziś prezentuję wersję z wołowiny - plastry jak na stek odpowiednio podsmażone, potem podduszone z jabłkiem i serwowane z warzywami polane wytworzonym wcześniej sosem. Wyszło rewelacyjnie
Milion SmakówOprócz wysypu świeżych polskich owoców, który bardzo wyraźnie widać na naszym blogu, pojawiło się też wiele warzyw. Też nie wiecie co chwycić do ręki będąc na targu warzywno-owocowym? Ja zawsze wracam ze zdecydowanie zbyt dużą ilością produktów. I potem muszę kombinować. Tak jak z bobem. Bób jest bardzo bogaty w błonnik, pomaga również w obniżeniu cholesterolu we krwi. Grzechem
Milion Smaków