koktajl z owocami goji i figami - Iwona Chmiel , która dodała przepisy na: 1. Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką 2. Komosianka z owocami 3. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami 4. Sałata z batatami, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami Wszystkie przepisy znajdziecie we wpisie konkursowym we wpisie konkursowym . Przez kolejne 7 dni czekam na dane teleadresowe zwycięzców, które
Kulinarne przygody GatityBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty
Kulinarne przygody GatityProsta potrawka z sezonowymi warzywami, kurczakiem i serem gotowa w 30 minut. Całość jest bardzo lekka i aromatyczna. Wyrazisty smak sera z dodatkiem czerwonej papryki i chili świetnie podkręca smak naszej potrawy. Dzięki temu potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty
Mango Papajaczasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz
W kuchennym oknie Ewyczym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy :) Jak Wam się podoba ? Napiszcie
vegetanieCię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw. Skorzystaj z aktualnej promocji 10 zł zamiast 14 zł na ograniczoną ilość przyprawy! Zajrzyj do Naszego Sklepu Organic Farm
IzaGotujepokroić na preferowaną długość. Pomidora pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić. Ricottę wymieszać z jajkami, musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące
Czerwień i błękitDobrodziejstwo maja polega na tym że świeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajgorzej smakuje, bywa najzdrowsze. Tak właśnie jest w przypadku spiruliny - dietetycy zgodnie zachwalają jej walory zdrowotne. Podobno 1g spiruliny zawiera tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Co takiego posiada ów glon? Koniecznie czytajcie dalej! "ZIELONE MIĘSO"... CZYLI ZNÓW O BIAŁKU Spirulina jest nazwą handlową biomasy sinic o szmaragdowozielonej barwie, w kształcie spirali. W formie sproszkowanej mają ciemnozielony
KatsuumiSkładniki : garść rukoli pęczek rzodkiewek zielony ogórek czerwona cebula oliwa Przygotowanie : Umyte warzywa pokroić w kostkę, cebule ewentualnie drobniej Składniki połączyć, posypać lekko solą i pieprzem, polać olejem
Proste PotrawyZostał mi jakiś litr z zamrożonego wcześniej bulionu, po przygotowaniu fioletowego risotta . Myślę sobie - zrobię na dziś jakąś zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek
BaRepasjest znaleźć dobre bakalie. Wszędzie można się naciąć. A może warto suszyć owoce samemu? Myślę, że to całkiem fajna alternatywa - na rynku są dostępne specjalne suszarki do owoców i warzyw :) Lubicie bakalie? Buziaki, Kats
Katsuumiwraz z masłem i gotuję około 10 minut. Po tym czasie do garnka wkładam pokrojoną w półplastry marchew, w paski suszone pomidory i przykrywam na kolejne 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie wrzucam puszkę pomidorów i trzymam na ogniu jakieś 6 do 7 minut. Następnie wyłączam gaz i doprawiam natką pietruszki drobno posiekaną, szczypiorem, czosnkiem oraz papryką chili
Życie na widelcuryżowy jest 3%, a winny chyba 6%) 1 płaska łyżeczka soli Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłoobrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać
VioletoweKucharzenie