warzywa - 14856 przepisów (strona:483/991)

Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 168

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove

Moniki Smakołyki
Wegańskie Chili con carne 173

oregano, kosmiczne ilości papryki, pieprz, sól Granulat sojowy wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą (można też ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ale ja nie cierpię odcedzać), dodałam mix suszonych warzyw, które „robią” smak bulionu. Po około 3 minutach, gdy granulat jest już miękki dodajemy około 2 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego i konkretną łyżkę papryki oraz trochę oliwy

greenscarf
Zupa z bobu i selera naciowego 75

gorącą oliwę, dorzucamy pokrojony seler, po chwili bób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat. Zalewamy około 1,5 l wody, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (max 15 minut). Blendujemy. Serwujemy z wegańską śmietaną (tofu naturalne zblendowane ze szczyptą soli i mlekiem roślinnym) i kukurydzą. Smacznego

greenscarf
Ogórkowa po „mojemu” 166

minut). Gdy ziemniaki zaczną już puszczać skrobię (około 5 minut) zalewamy wodą. Przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu. Ogórki ścieramy a tarce. Dodajemy do zupy. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę słonecznikową, doprawiamy sokiem z limetki/cytryny jeśli to koniecznie, można dodać szczyptę cukru dla równowago smaków. Można dorzucić tak jak ja makaronu sojowego- było to nasze jedynie danie

greenscarf
Muffiny z rabarbarem i kruszonką. 181

Rabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto .  Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół

Malinowa Kawiarenka
Kotlety selerowe i coleslaw, konkurs na Vegespot 212

łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs na Vegespot.pl Przypominam o konkursie na najlepsze danie z wykorzystaniem polskiej superżywności. Konkurs trwa równolegle na Vegespot.pl . Do wygrania 3 egzemplarze książki

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewka karmelizowana w miodzie 171

Marchewka to jeden ze smaczniejszych warzyw. Zastosowane w kuchni ma szerokie.  Przygotowując dziś obiad przygotowałem je w innej odsłonie. Wyszły bardzo smaczne - chrupiące i słodkie od karmelu uzyskanego z miodu. Składniki: 5 cienkich marchwi 2 łyżki stołowe miodu 50 gram masła sól, pieprz Marchewkę obrać i pokroić na ok. 4-5 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody

tojestpyszne.blogspot.com
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 225

odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu

W kuchni Katie
Barszcz z botwinki z ziemniakami 145

marchewka 1/2 pietruszki 100 g śmietanki 18% sól pieprz do smaku 1,5 łyżki octu winnego 5-6 młodych ziemniaków WYKONANIE Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym. Warzywa płuczemy, Z botwinki  (korzenia) obieramy skórkę. Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki. Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamy To samo robimy z koperkiem. Wszystko łączymy razem

W kuchennym oknie Ewy
Schab zapiekany z marchewką i cebulą 135

smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Soczysty kurczak pod kruszonką. 542

bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki, 2-3 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej

Plate of Joy
Kurczak, pesto i szparagi 254

zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;)  Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku . Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki.  Uwaga : uzależnia ;) Składniki

Plate of Joy
Tajska przyjemność. 153

Patrzenie na takie gotowanie mnie wycisza, uspokaja i wprowadza w błogi stan. Pod tym względem moim mistrzem jest Nigel Slater! Uwielbiam go oglądać. Z takim pietyzmem podchodzi do każdego warzywa, również zebranego z własnego ogrodu. Uwielbiam kiedy podczas gotowania wychodzi do ogrodu i zrywa zioła, które ubarwią smak dania. Dania są proste i szybkie, ale najważniejsze są składniki - one mają

Plate of Joy
Zupa dyniowa 133

przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i  dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy

Plate of Joy
Domowy ketchup 132

zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania