warzywa - 14856 przepisów (strona:486/991)

Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 265

Idzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, z których wyjaławialiśmy się całą zimę. Nie przegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami

GRUBY WAŁEK
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 242

stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz  warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy

W kuchni Karmel-itki
Galaretka drobiowa 189

Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso

kgwjanczewo
Musztarda przy obiedzie 274

kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 260

Batata i marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są już upieczone odstawiam do ostygnięcia. Następnie wszystkie produkty wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Na sam koniec doprawiam, mieszam... i gotowe. Korzystajcie ze słońca

Życie na widelcu
Faszerowane kajzerki 175

Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko razem wymieszać. 5.Gotowy farsz nakładać do kieszonek kajzerkowych. Smacznego

KreatywnePiny
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 185

tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam

Kuchnia po mojemu
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 346

całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami

Kuchnia po mojemu
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 210

stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła moja Siostra wraz z aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością

Kuchnia po mojemu
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 233

Mąż przygotował tackę z kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć

Kuchnia po mojemu
Kolejny super prosty pomysł na smakowity, piątkowy obiad, czyli pietruszkowy łosoś pieczony w pomidorach 208

przez 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrywkę by danie doszło i odparowało. Ulubioną rybkę podałam Spinsosnowi z gotowanymi kopytkami i warzywami (bez soli oczywiście). Mój mały smakosz był niezwykle usatysfakcjonowany, a ja pożałowałam, że dla nas wszystkich takiego dania nie zaplanowałam. Z resztą mój Mąż też zerkał zazdrośnie na zajadającego się

Kuchnia po mojemu
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 175

Późne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 285

kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo

Kuchnia po mojemu
Udka a'la żabie, czyli kurczak po francusku ;) 224

marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy

Kuchnia po mojemu
Surówka z kapusty pekińskiej w dwóch wariantach. Prosty, szybki i przepyszny dodatek do obiadu 169

Choć jestem zdeklarowanym mięsożercą to muszę przyznać, że nie samym mięsem człowiek żyje, a przynajmniej tak być nie powinno. Warto by w każdym posiłku znalazły się warzywa surowe bądź gotowane - jako doskonale źródło witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (w tym również układu trawiennego). Dlatego staram się by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania