warzywa - 14856 przepisów (strona:493/991)

POMIDOROWA Z KALAFIOREM 167

kartonika) koncentrat pomidorowy (do smaku) 1/2 kalafiora sól pieprz ziele ang. liść laurowy śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane Wykonanie:  Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa i skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej

Walijskie Pichcenie
Krem ze szparagów 179

cebule 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz PRZYGOTOWANIE   Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną

Moje Kuchenne Rewelacje
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 162

Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 167

kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą

Bon Ton Italia
Placuszki z cukini 133

cukini nie trzeba) i ścierami na tarce o grubych oczkach. Do niech wciskamy ząbki czosnku i dodajemy sól i pieprz do smaku. W miseczce roztrzepujemy jajka i dolewamy do warzyw. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie łączymy. Smażymy z obu na patelni aż uzyskają złotawy kolor. Ja użyłam do tego specjalnej patelni z 4 zagłębieniami aby formowały się idealne okrąglutkie placuszki

Jedzeniomania
Sałatka "Waldorf" 164

składnikiem tej sałatki jest właśnie seler. Nie potrafię wyjaśnić czemu tą sałatkę uwielbiam i jadłabym ją, i jadła, i jadła, i jadła, a wszystko inne chociażby z odrobiną tego warzywa jest dla mnie nie do przełknięcia. Ona jest po prostu wyjątkowa! I szczerze polecam jej spróbować. Jest orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu i co dla mnie ważne... całoroczna :) Składniki: 1 spory

Jedzeniomania
Sałatka dla nielubiących selera naciowego 375

Seler... warzywo, którego nienawidziłam od zawsze praktycznie. Kiedyś istniał w mojej świadomości tylko zwykły seler i usłyszawszy o selerze naciowym od razu myślałam, że seler to seler - ten naciowy na pewno też jest paskudny. Chyba nie muszę mówić jak bardzo się myliłam? :) Pierwszy raz spróbowałam selera naciowego właśnie w tej sałatce i (ku mojemu zdziwieniu) nie czułam ani grama typowego

Jedzeniomania
GULASZ sojowy 172

było całkiem smaczne. Jest to fajna opcja gdy czasu mało albo lodówka pusta . Kalorie: W 100 g suchego produktu tylko 329 kalorii! Skład: kostka sojowa 55%, mąka żytnia,warzywa suszone, sól ekstrakt drożdżowy, przyprawy.  Może zawierać śladowe ilości glutenu. Cena:  najtaniej w Netto 3,99 zł, Piotr i Paweł 4,99 zł Lubicie

Pora na pora i pomidora
Pasta jajeczna 143

Puszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu  można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku

Pora na pora i pomidora
Pieczone udka z kurczaka  335

kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem

PychaDania
Witam robaczki moje drogie . 305

przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam  taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek  zrobilam duszone warzywa

PychaDania
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 176

najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym

Qlinarnie i Qlinarnie
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 544

rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórek obieramy, kroimy w półplasterki albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku

Domowy Smak Jedzenia
Twarożek śniadaniowy 110

Śniadania nie muszą być nudne i kończyć się na kanapce z szynką i serem. Przygotowanie ciekawej pasty kanapkowej czy serka z warzywami nie zajmuje wiele czasu, a można sobie od samego początku uczynić dzień miłym i szczęśliwym :) Do przygotowania twarożka z rzodkiewkami potrzebujemy: 10 rzodkiewek  200 g sera twarogowego półtłustego 2 łyżki śmietany przyprawa w mini kostkach pietruszka Knorr

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania