warzywa - 14856 przepisów (strona:497/991)

Twoje dziecko nie ma apetytu? Kupisz mu syropek? 153

faszerować nasze dzieci chemią? Nie uwierzę, że takie preparaty mają w składzie same dobre witaminy i minerały . Co za bzdury. Skoro tak, to dlaczego nie reklamuje się owoców i warzyw, ale jakieś dziwne parafarmaceutyki? Przecież nie trzeba być wykształconym dietetykiem, żeby wiedzieć, że witaminy podane w postaci naturalnej wchłaniają się bez porównania lepiej niż te z pigułek czy syropów. Poza

Codzienna kuchnia niecodzienna
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 145

się okazuje, kuchnia  wegańska  wcale nie musi być nudna i okrojona z naszych ulubionych dań. Wystarczy jedynie szczypta kreatywności, by traktowane przez nas często po macoszemu warzywa wspięły się na kuchenny piedestał. Mnie kuchnia roślinna z każdym dniem kręci i zaskakuje coraz bardziej, dlatego też na blogu na pewno nie zabraknie takich przepisów (w końcu stanowią one ważną

Food Square
Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 197

wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire

Czerwień i błękit
Zielone smoothie owocowo-warzywne 127

Dzień dobry! Zauważyłam, że jemy zbyt mało warzyw i owoców, dlatego też postanowiłam, że codziennie będzie się u nas pojawiać jakiś pyszny koktajl. Jak na razie realizacja postanowienia idzie bardzo dobrze, co możecie zaobserwować na blogu, bo ciągle pojawiają się nowe przepisy na pyszne, owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Tym razem postawiłam na zielony - jest jarmuż, kiwi, ogórek. Koktajl

Pora coś zjeść
Sałatka z makrelą i kolendrą oraz dressingiem musztardowym 178

ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki.  Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać do sałaty. Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości

Weekendy w domu i ogrodzie
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 159

podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią. Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krem z bulw topinamburu z szybkowaru 165

kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj UWAGA: Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia i wykorzystuję go stopniowo podczas miksowania zupy. Tym sposobem uzyskuję finalnie zamierzony efekt - aromatyczną i pełną smaku zupę

Szybko Szybkowar
Nutella Caffe 185

Najbardziej lubię wiosnę i lato za ilość warzyw i owoców, można w końcu poszaleć z sałatkami, wiosennymi kanapkami czy warzywno-owocowymi koktajlami itp. Zdecydowanie dużo lepiej się czuję jedzą takie rzeczy, czuję, że mam więcej energii do życia. A wy też robicie sobie taki wiosenny detox? Dzisiaj proponuje wam pyszną czekoladową kawę z dodatkiem Nutelli, myślę, że dobrze osłodzi

ciastkarnia na kruchym spodzie
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 224

wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 200

Idzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, z których wyjaławialiśmy się całą zimę. Nie przegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami

GRUBY WAŁEK
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 188

stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz  warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy

W kuchni Karmel-itki
Galaretka drobiowa 141

Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso

kgwjanczewo
Musztarda przy obiedzie 226

kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 211

Batata i marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są już upieczone odstawiam do ostygnięcia. Następnie wszystkie produkty wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Na sam koniec doprawiam, mieszam... i gotowe. Korzystajcie ze słońca

Życie na widelcu
Faszerowane kajzerki 125

Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko razem wymieszać. 5.Gotowy farsz nakładać do kieszonek kajzerkowych. Smacznego

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania