warzywa - 14856 przepisów (strona:497/991)

Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 165

podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią. Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krem z bulw topinamburu z szybkowaru 174

kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj UWAGA: Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia i wykorzystuję go stopniowo podczas miksowania zupy. Tym sposobem uzyskuję finalnie zamierzony efekt - aromatyczną i pełną smaku zupę

Szybko Szybkowar
Nutella Caffe 189

Najbardziej lubię wiosnę i lato za ilość warzyw i owoców, można w końcu poszaleć z sałatkami, wiosennymi kanapkami czy warzywno-owocowymi koktajlami itp. Zdecydowanie dużo lepiej się czuję jedzą takie rzeczy, czuję, że mam więcej energii do życia. A wy też robicie sobie taki wiosenny detox? Dzisiaj proponuje wam pyszną czekoladową kawę z dodatkiem Nutelli, myślę, że dobrze osłodzi

ciastkarnia na kruchym spodzie
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 228

wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 208

Idzie wiosna! Czas wyjadać zapasy zgromadzone minionej jesieni, bo zaraz zaczną się świeże warzywa i owoce. Nowalijki, szparagi, truskawki, rabarbar i całe bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, z których wyjaławialiśmy się całą zimę. Nie przegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami

GRUBY WAŁEK
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 194

stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz  warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy

W kuchni Karmel-itki
Galaretka drobiowa 147

Kurczaka i łapki myjemy zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym, małym ogniu, cebulę przypalamy nad ogniem dodajemy do wywaru, jak mięso będzie już pół miękkie dodajemy wszystkie obrane warzywa oraz przyprawy, gotujemy pod przykryciem cały czas na bardzo wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso

kgwjanczewo
Musztarda przy obiedzie 229

kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak, że z bulionu czy innej czystej zupy odlewam po filiżance do popicia , a warzywa i mięso podaję z taką właśnie ,,musztardą ,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 216

Batata i marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie, kiedy warzywa są już upieczone odstawiam do ostygnięcia. Następnie wszystkie produkty wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Na sam koniec doprawiam, mieszam... i gotowe. Korzystajcie ze słońca

Życie na widelcu
Faszerowane kajzerki 132

Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko razem wymieszać. 5.Gotowy farsz nakładać do kieszonek kajzerkowych. Smacznego

KreatywnePiny
Tortilki raz-dwa, czyli pomysł na błyskawiczny obiad dla dwojga 145

tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam

Kuchnia po mojemu
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 298

całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami

Kuchnia po mojemu
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 164

stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła moja Siostra wraz z aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością

Kuchnia po mojemu
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 196

Mąż przygotował tackę z kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć

Kuchnia po mojemu
Kolejny super prosty pomysł na smakowity, piątkowy obiad, czyli pietruszkowy łosoś pieczony w pomidorach 170

przez 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrywkę by danie doszło i odparowało. Ulubioną rybkę podałam Spinsosnowi z gotowanymi kopytkami i warzywami (bez soli oczywiście). Mój mały smakosz był niezwykle usatysfakcjonowany, a ja pożałowałam, że dla nas wszystkich takiego dania nie zaplanowałam. Z resztą mój Mąż też zerkał zazdrośnie na zajadającego się

Kuchnia po mojemu