warzywa - 14856 przepisów (strona:506/991)

Marchewka po koreańsku 208

surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć

Trzeci talerz
Sos warzywny na bazie pomidorów 183

nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.* Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.  Smacznego! Ann * przepis pochodzi z: kliknij tutaj

Kuchnia moimi oczami
Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym 361

podzielić na różyczki. Wodę zagotować z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucić różyczki brokułu i gotować około 3 minuty (należy uważać, aby nie rozgotować warzywa). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Ser pokroić w kostkę. 3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać

In my kitchen
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup 223

czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem. Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj śmietankę, ser i szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez

karmelowy
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 191

wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 133

przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 146

smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 222

kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 181

różnorodność.  Zaatar , za'atar , zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Koktajl marchwiowo-owocowy 159

mój koktajl Shrek lub koktajl malinowy.. Prosty przepis na koktajl marchwiowo-owocowy: Składniki: 1 średnie jabłko 1 średnia pomarańcza 1 średnia marchewka 1 actimel (100 ml) Owoce i warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Razem z actimelem wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na jednolitą masę. Porcja na 2 szklanki tylko dla mnie, gdyż Piotrek takich rzeczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański pasztet z cieciorką. 156

łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze

Symfonia smakowa
sałatka z brokułów 333

odcedzamy. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy majonezem, dekorujemy cząstkami jajek i posypujemy posiekanym koperkiem

Domowy Smak Jedzenia
Zupa curry z batatem 146

Lato za pasem, więc czas zadbać o swoje fałdy. A właściwie o to, by były nieco mniejsze...  Zupa, którą zrobiłem, powinna być w tym pomocna ;) Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wystarczy jedna duża bulwa. Pełna nazwa tej rośliny to wilec ziemniaczany. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, ale dziś jest

W SMAK
Zupa z krewetek 188

dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez 60 minut. 2. Zupę przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany wlewamy trochę zupy

My Culinary Art
Słodki twaróg z jabłkiem i owocem tamaryndowca. 157

Skarbnicą pomysłów na moje wymyślone przepisy jest miejsce, w którym zaopatruje się od lat w warzywa. Niesamowite jest to, że przyzwyczajenie, genialna obsługa, a także jakość produktów, w moim wypadku powoduje aż taką zależność. Tym razem znalazłem tamaryndowca. Jest tak dobry, że mogę go jeść bez niczego, bez obróbki, ale tym razem spróbowałem zrobić z nim coś na słodko. Czego

BaRepas