piersi z kurczaka. Jeżeli mięso będzie jeszcze w środku surowe - to przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać
Ugotowaćnajlepiej aby całe mięso było w marynacie. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Warzywa delikatnie posypać przyprawą do grilla. Patyki szaszłykowe nadziewać papryką, piersią, cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka. Grillować tak długo
Ugotowaćtuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy sól ewentualnie oliwa z oliwek Warzywa umyć i osuszyć. Na dno miski umieścić rukolę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plasterki. Ogórka
Ugotowaćświeży koperek Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ja do krojenia użyłam noża do chleba i według mnie jest to najlepszy nóż do krojenia bardzo dojrzałych owoców lub warzyw. Serek capri także pokroić w plastry. Oliwę z oliwek wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym koperkiem. Na talerz układać pomidory i serek capri (na przemian). Całość polać sosem
Ugotowaćdłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione (choć na pewno da się to zrobić:)). Jeżeli dbacie o linie, majonez i śmietanę zastąpcie gęstym jogurtem naturalnym. Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2014 , Pora na pomidora! i Faszerujemy 2014! Składniki: kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne) 125 g twarogu półtłustego (pół kostki) 1 puszka
Ugotowaćłyżki mąki sól, pieprz przyprawa do grzybów 2 łyżki masła Grzyby oczyścić i podciąć końcówki. Umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki, Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa umyć i obrać. Do garnka wlać wodę (2l), dodać włoszczyznę i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby
Ugotowaćpolędwiczki uzyskają lekko złoty kolor - zdjąć je z patelni. Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do przesmażyć warzyw dodać polędwiczki wieprzowe i 2 szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści
Ugotowaćrosołu) sól, pieprz groszek ptysiowy Brokuła umyć, pociąć na różyczki i usunąć twarde fragmenty, Do gotującego się wywaru dodać różyczki z brokuła. Gotować pod przykryciem tak długo, aż warzywo zmięknie. Pod sam koniec zmiksować za pomocą blendera. Przygotowany krem jeszcze kilka minut gotować, a na sam przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powyższy krem z brokuła podać z groszkiem
UgotowaćZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują
UgotowaćParę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą
Ugotowaćpieczarkowy - idealny do jajek, mięs i warzyw. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Zachęcam Was do przygotowywania domowych sosów, które w swoim składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata
Ugotowaćgarnka wlać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa muszą być miękkie. Następnie do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody. Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu
Ugotowaćdodać pokrojone mięso. Przesmażyć je z każdej strony. Na sam koniec wlać 1 szklankę przecieru pomidorowego, 1 szklankę wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry
Ugotowaćpieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami lub w sosie własnym. Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna
Ugotowaćpiórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidorki pelati, koncentrat pomidorowy, dusimy ok 5 minut. Hartujemy śmietankę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem. function load
CoolinarniePL