warzywa - 14856 przepisów (strona:509/991)

Pasztet z królika z żurawiną 190

marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie

Delicious Titbits
Pasztet z czerwonej soczewicy 134

marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp roztrzep jaja, wymieszaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 181

kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane warzywa, tym czas gotowania jest krótszy). Usunąć długą część trawy cytrynowej, dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki

SzczyptaSmaQ
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 204

bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami. Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją

Przepisy Aleksandry
Żurek z nutą chrzanu 204

naszym stole. Tym razem dodałam nieco startego chrzanu. Taka wersja bardziej przypadła mi do gustu i żurek zdecydowanie bardziej mi smakuje. składniki: 2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 1/2 l domowego zakwasu na żurek 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

Monia miesza i gotuje
JAK NIE PODJADAĆ MIĘDZY POSIŁKAMI? 152

przesadnego dążenia do ideału można ześwirować. Każdy lubi wziąć sobie coś smacznego i obejrzeć w telewizji meczy czy serial - chodzi o to, żebyśmy wybierali to, co zdrowe. Czyli owoce, warzywa, suszoną żurawinę, orzechy, migdały. Ja na przykład uwielbiam łyżeczkami jeść masło orzechowe (własnej roboty). I zupełnie nie czuję się z tego powodu źle. Wszystko jest dla ludzi i we wszystkim

Katsuumi
ODWODNIENIE ORGANIZMU - JAK ROZPOZNAĆ? 1051

piwa na plaży, warto zaopatrzyć się w 1,5 litrową butelkę niegazownego "bezalkoholowego" trunku :) - W pożywieniu także znajdziemy wodę - i w normach dotyczących spożycia wody jest to uwzględnione! Owoce, warzywa są naprawdę bogatym jej źródłem. A już na pewno lepszym, niż Cola czy Sprite!  - Bardzo niebezpieczne są biegunki i wymioty. W stanach zatruć pokarmowych powinniśmy zwiększyć spożycie płynów, ponieważ

Katsuumi
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 175

będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i przekrojonym na pół pomidorkiem koktajlowym. A to produkty

Kto ugości moich gości?
sałatka colesław z czerwonej kapusty 189

dokładnie wymieszać, najlepiej ugnieść ręką, wówczas kapusta nie będzie bardzo twarda, a jej smak będzie lepszy. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Zalać nim warzywa. Dokładnie wymieszać. PORCJE

zabawa smakiem
SAŁATKA JARZYNOWA 159

pietruszki  4 ziemniaki  garść zielonych oliwek  puszka kukurydzy  4 ugotowane na twardo jajka  2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przyrządzenia:  Warzywa dokładnie oczyścić ale nie obierać. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Po przestygnięciu pokroić w kostkę, wielkość według uznania. Pokroić również jajka, oliwki i ogórki. Wymieszać  dodać majonez, sól, pieprz

pieprzny smaczek
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 150

chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko

MODA NA BIO
Surówka wielowarzywna do obiadu 196

jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem

Gosia gotuje
Mizeria z kiełkami 125

obiadu zawsze muszę mieć jakiś dodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego  sól, pieprz do smaku

Szefowa kuchni
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 226

osób niemogących spożywać jajek bądź uczulonych na jakikolwiek produkt wchodzący w skład tradycyjnego majonezu. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu.     Nadaje się na kanapki, do sałatek, do warzywa jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI

W kuchni Karmel-itki
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 132

małych porcjach  desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół po obfitym

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania