łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić
Stare Garypapryką pieczone na patyczkach do szaszłyków. Świetnie komponują się z wiosennym ryżem. Składniki: 1 kg fileta z indyka (użyłam samych polędwiczek) papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz do smaku olej Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na na długie paski o szerokości 3-4 cm. Z podanych składników zrobić
Czerwień i błękitgrubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi
mojewypiekiinietylkokilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki. 2. Pomidory, chili, pora i cebulkę drobno pokroić. 3. Za pomocą blendera wymieszać ze sobą wszystkie warzywa. 4. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, cukrem i octem. Dodać kilka goździków i ponownie wszystkie ze sobą zmiksować. 5. Gotować co najmniej 1 godzinę (na małym
UgotowaćPiersi kurczaka w szpinaku Jako dziecko nie przepadałam za szpinakiem. O dziwo, zasmakował mi dopiero wtedy, gdy sama go przygotowałam. Według mnie do tego warzywa idealnie pasuję czosnek i dzięki niemu szpinak nie jest mdły. Piersi kurczaka w szpinaku to ciekawe danie na błyskawiczną kolację dla dwojga. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego
Ugotowaćmożemy traktować jako deser? Oczywiście, że tak! Idealnym przykładem jest (smoothie) zmiksowany napój o gęstej i kremowej konsystencji, w których główną rolę stanowią owoce lub warzywa. Poniżej umieszczam przepis na zielone smoothie - koktajl szpinakowo-truskawkowy! Składniki: 150 g mrożonego szpinaku 250 g mrożonych truskawek miód 125 ml jogurtu naturalnego Do wysokie naczynia
Ugotowaćpokroić na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. 2. Do miski dodać sałatę, odcedzoną kukurydzę, rzodkiewki i pomidora. 3. Do przygotowanych warzyw dodać sos sałatkowy (rozrobiony w małej ilości wody i oleju). Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną
Ugotowaćposiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa, a sam wierzch udekorować przesmażonymi krewetkami
Ugotowaćciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*! Składniki: 200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych
Ugotowaćłyżka sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku 1. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Papryczkę pozbawić nasionek i drobno posiekać. 2. Do miseczki dodać posiekane warzywa, sok z limonki, miód i sos sojowy. Wszystko ze sobą wymieszać. Sos jest idealny do namaczania sajgonek/spring rolls'ów. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi sosami dodajcie bardzo mały kawałek chili
UgotowaćZielono mi, idzie wiosna! Składniki na 2 porcje: kilka liści sałaty lodowej 1 pomidor połowa długiego ogórka połowa czerwonej cebuli 2 garście kiełków z rzodkiewki sos do sałatek oliwa Warzywa umyć. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w dużą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pozbawić skorupki i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Do miski wrzucić rozerwaną
Ugotowaćryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
UgotowaćJeżeli nie przepadacie za szpinakiem wypróbujcie mój przepis na to warzywo. Po za tym połączenie łososia i szpinaku... wyśmienity smak :) Przepis dodaje do akcji: Czas na szpinak 4! Składniki: świeży łosoś (porcje dopasować wg ilości osób) 250 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 30% 100 g masła sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do sałatek
Ugotowaćtaki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika
UgotowaćTortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży
Ugotować