warzywa - 14856 przepisów (strona:514/991)

Sałatka na szybko 209

pokroić na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki  i drobno pokroić.   2. Do miski dodać sałatę, odcedzoną kukurydzę, rzodkiewki i pomidora.   3. Do przygotowanych warzyw dodać sos sałatkowy (rozrobiony w małej ilości wody i oleju). Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną

Ugotować
Sałatka z krewetkami 248

posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki  i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa, a sam wierzch udekorować przesmażonymi krewetkami

Ugotować
Marchewkowe muffinki 143

ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!   Składniki:   200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej   1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych

Ugotować
Sos do spring rolls'ów i sajgonek 201

łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku  1. Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Papryczkę pozbawić nasionek i drobno posiekać. 2. Do miseczki dodać posiekane warzywa, sok z limonki, miód i sos sojowy. Wszystko ze sobą wymieszać. Sos jest idealny do namaczania sajgonek/spring rolls'ów. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi sosami dodajcie bardzo mały kawałek chili

Ugotować
Sałatka z kiełkami rzodkiewki 129

Zielono mi, idzie wiosna! Składniki na 2 porcje: kilka liści sałaty lodowej 1 pomidor połowa długiego ogórka połowa czerwonej cebuli 2 garście kiełków z rzodkiewki sos do sałatek oliwa Warzywa umyć. Pomidora sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w dużą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pozbawić skorupki i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Do miski wrzucić rozerwaną

Ugotować
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 257

ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki  pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut

Ugotować
Łosoś podany na szpinaku 165

Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem wypróbujcie mój przepis na to warzywo.  Po za tym połączenie łososia i szpinaku... wyśmienity smak :) Przepis dodaje do akcji: Czas na szpinak 4! Składniki: świeży łosoś (porcje dopasować wg ilości osób) 250 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 150 ml śmietany 30% 100 g masła sól, pieprz sok z cytryny przyprawa do sałatek

Ugotować
Krem szparagowy (zielone szparagi) 152

taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika

Ugotować
Tortilla z łososiem i szpinakiem 185

Tortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie.  Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży

Ugotować
Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka 199

piersi z kurczaka. Jeżeli mięso będzie jeszcze w środku surowe - to przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać

Ugotować
Szaszłyki z cytrynową piersią z kurczaka, cukinią i dwukolorową papryką 165

najlepiej aby całe mięso było w marynacie. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Warzywa delikatnie posypać przyprawą do grilla. Patyki szaszłykowe nadziewać papryką, piersią, cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka. Grillować tak długo

Ugotować
Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem, ogórkiem i jajkami 480

tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy sól ewentualnie oliwa z oliwek Warzywa umyć i osuszyć. Na dno miski umieścić rukolę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plasterki. Ogórka

Ugotować
Pomidory z serkiem capri 296

świeży koperek  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ja do krojenia użyłam noża do chleba i według mnie jest to najlepszy nóż do krojenia bardzo dojrzałych owoców lub warzyw. Serek capri także pokroić w plastry. Oliwę z oliwek wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym koperkiem. Na talerz układać pomidory i serek capri (na przemian). Całość polać sosem

Ugotować
Pomidory faszerowane pastą twarogowo-tuńczykową 156

dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione (choć na pewno da się to zrobić:)). Jeżeli dbacie o linie, majonez i śmietanę zastąpcie gęstym jogurtem naturalnym. Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2014 ,  Pora na pomidora!  i Faszerujemy 2014! Składniki: kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne) 125 g twarogu półtłustego (pół kostki) 1 puszka

Ugotować
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 303

łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do grzybów 2 łyżki masła Grzyby oczyścić i podciąć końcówki. Umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki,  Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa umyć i obrać. Do garnka wlać wodę (2l), dodać włoszczyznę i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby

Ugotować