warzywa - 14856 przepisów (strona:516/991)

Karp pieczony, faszerowany 564

oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około

KreatywnePiny
Domowy rosół na chłodne dni 141

smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem, obrać paseczki mięsa z udek i włożyć do rosołu, dekorować

KreatywnePiny
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 127

rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe

KreatywnePiny
Kurczak w sosie rozmarynowo-cytrynowym z zapiekanymi warzywami 115

wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga :  W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki. Masło rozpuścić na patelni dołożyć

KreatywnePiny
Makaron marchewkowy 130

pieprz do smaku oliwa z oliwek kilka kropli soku z cytryny świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: Marchewkę umyć, pokroić w cienkie paseczki ( najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę

KreatywnePiny
Buraczkowy makaron 119

kropli soku z cytryny do dekoracji- liść laurowy i plaster cytryny Przygotowanie: Buraki umyć, obrać  i pokroić w cienkie paseczki  (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych- ale także podczas gotowania wszystkie będą gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę dodajemy pieprz, sól

KreatywnePiny
Babeczki z chleba razowego 169

kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 179

mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz słów kilka o dwóch najważniejszych produktach: zielony groszek : witaminy

KreatywnePiny
Etykiety na moich przetworach 120

Choć nigdy nie było i ciągle nie jest to dla mnie łatwe zadanie. Ja znam się bardziej na kulinariach: pieczeniu, gotowaniu i robieniu w porze bogatej w owoce i warzywa właśnie takich smacznych przetworów. Znam blogi które mogą być w tej dziedzinie inspiracją nie tylko dla mnie, ale samo patrzenie to za mało. Bo do robienia pięknych dekoracji potrzebny jest

Proste Potrawy
Kolorowa sałatka ryżowa z łososiem 348

posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy lub sezamowy do skropienia Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać osączonego łososia z puszki. Dodać też wystudzony ryż i wszystko wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i skropić olejem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką 192

Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę). Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką

CoolinarniePL
SAŁATKA WIOSENNA - czyli szybka wielkanocna propozycja: nowalijki + jajka. 1361

jarzyny pięknych włosów"mają w sobie sporo wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. - korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. (Zalecane są się ją przy  niedokrwistości). - charakterystyczny smak warzywa - olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny i zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę.  - Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz

Wypisz Wymaluj
Wontony z wieprzowiną 179

kuchni.  Gotowanie na parze bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka

W kuchni wieczorem
Zupa paprykowa 160

suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany 18% 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I ROSZPONKĄ 144

odrobina kremu balsamicznego  Sposób przyrządzenia:  Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole

pieprzny smaczek