warzywa - 14856 przepisów (strona:512/991)

Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 222

ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno

Pełny talerz
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 138

oliwy, obsmażyć z obu stron bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut. Wyjąć przykryć odłożoną górą bakłażana. Od razu podawać z pozostałą pastą. Smacznego

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 128

łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele

Pełny talerz
Sajgonki z wędzoną newellą 136

Sajgonki z wędzoną newellą Moja trzecia propozycja do akcji "Gotuję z newellą". Sajgonki. Są absolutnie pyszne. Same sajgonki z warzywami nie są nowością, ale dzięki wędzonej newelli zyskały nowy smak i nabrały charakteru. I, chociaż to danie bezmięsne, zdobyły nie tylko moje uznanie, ale również mojego Męża. Polecam ze 100% rekomendacją mojego głównego mięsożercy ;)     Składniki

Pełny talerz
Pierogi z mięsem 197

wywaru/rosołu z gotowania mięsa (jeżeli mięso jest bardzo suche, to może być nawet 3/4 szklanki) sól i pieprz do smaku Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Mięso z warzywami zmielić w maszynce lub zmiksować malakserem. Stopniowo dodawać wywar. Masa mięsna nie może być zbyt zwarta, ale nie powinna też się rozpływać. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu

Pełny talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 192

szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa  majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso  pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować  razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj

Kuchnia Beaty
Kuskus 184

Kaszka kuskus - zalewamy osolonym wrzątkiem i gotowe, podajemy z mięsem i warzywami

prawdziwe jedzenie
Sobotnie inspiracje żywieniowe 134

zdrowe jedzenie musi być nudne i nieapetyczne? Jasne, że nie. Wręcz przeciwnie, bogactwo barw owoców i warzyw wręcz powala, warto to wykorzystać w codziennej kuchni. Postanowiłam  wprowadzić nowy cykl postów, który mam nadzieję (jeśli jeszcze nie zrobiły tego moje przepisy:D) zachęci Was do porzucenia tradycyjnego schabowego na rzecz tych kolorowych, pięknie podanych posiłków. Łapcie i inspirujcie się

Powiedz dietom nie
Gulasz z jeleniny 164

tego przepisu robi się bez problemu,  jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!  przepis znalazłam  tutaj składniki (4 porcje) 600 g jeleniny na gulasz 1 liść

Stare Gary
surówka z sałaty do obiadu 179

witaminkami. ;] Składniki: - 1 główka sałaty - 3 rzodkiewki - 1 pomidor - mały surowy ogórek - szczypiorek - odrobina kiełek do smaku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Myjemy warzywa, porwać liście sałaty palcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy dodajemy cukier, kiełki i szczypiorek. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sól, pieprz mieszamy

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa chrzanowa 213

łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić

Monia miesza i gotuje
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 165

pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule 3 posiekane

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z ciecierzycy 194

ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;)  Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;)   Przepis z bardzo delikatnymi zmianami pochodzi z blogu Olga Smile  Serdecznie polecam;)  Składniki: 400 g ciecierzycy  pęczek koperku

Krakowskie smaki Ani
Kotleciki z soczewicy 123

Moje ulubione kotleciki  bezmięsne . Do przygotowania ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale  zastępując ją różnymi  warzywami strączkowymi z dodatkiem   ulubionych przypraw  , można  stworzyć  różnorodne, smaczne i wartościowe  posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie  zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych 1 mała cebula

Zakamarki mojej kuchni
Potrawka z kurczaka 209

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.  W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania