warzywa - 14856 przepisów (strona:512/991)

Kuskus 188

Kaszka kuskus - zalewamy osolonym wrzątkiem i gotowe, podajemy z mięsem i warzywami

prawdziwe jedzenie
Sobotnie inspiracje żywieniowe 137

zdrowe jedzenie musi być nudne i nieapetyczne? Jasne, że nie. Wręcz przeciwnie, bogactwo barw owoców i warzyw wręcz powala, warto to wykorzystać w codziennej kuchni. Postanowiłam  wprowadzić nowy cykl postów, który mam nadzieję (jeśli jeszcze nie zrobiły tego moje przepisy:D) zachęci Was do porzucenia tradycyjnego schabowego na rzecz tych kolorowych, pięknie podanych posiłków. Łapcie i inspirujcie się

Powiedz dietom nie
Gulasz z jeleniny 170

tego przepisu robi się bez problemu,  jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!  przepis znalazłam  tutaj składniki (4 porcje) 600 g jeleniny na gulasz 1 liść

Stare Gary
surówka z sałaty do obiadu 185

witaminkami. ;] Składniki: - 1 główka sałaty - 3 rzodkiewki - 1 pomidor - mały surowy ogórek - szczypiorek - odrobina kiełek do smaku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Myjemy warzywa, porwać liście sałaty palcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy dodajemy cukier, kiełki i szczypiorek. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sól, pieprz mieszamy

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa chrzanowa 218

łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić

Monia miesza i gotuje
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 171

pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule 3 posiekane

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z ciecierzycy 199

ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;)  Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;)   Przepis z bardzo delikatnymi zmianami pochodzi z blogu Olga Smile  Serdecznie polecam;)  Składniki: 400 g ciecierzycy  pęczek koperku

Krakowskie smaki Ani
Kotleciki z soczewicy 125

Moje ulubione kotleciki  bezmięsne . Do przygotowania ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale  zastępując ją różnymi  warzywami strączkowymi z dodatkiem   ulubionych przypraw  , można  stworzyć  różnorodne, smaczne i wartościowe  posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie  zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych 1 mała cebula

Zakamarki mojej kuchni
Potrawka z kurczaka 212

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.  W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka

Kulinarne przygody Gatity
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 159

sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym

Kuchnia Beaty
Pasztet z królika 160

kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska 6 jajek *ilość orientacyjna, trzeba dodać  wg własnych upodobań  Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Następnie wyciągam i studzę. W ciepłym wywarze moczę bułkę

Takie tam pichcenie
Wiosenna zupa 149

wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pięć minut, a następnie dodajemy mrożona mieszankę wiosenną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
pstrąg smażony 234

ciągle mieszając na małym ogniu , doprawić do smaku i podawać z resztą składników. CHIPSY Z KARELI 1 karela oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sól , kurkuma , chili do smaku Warzywo karela kroimy w plastry i zasypujemy solą na około 30 minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili

na gazie
Aromatyczny sos mięsny 158

szklanka zimnej wody * jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować. Opcjonalnie posypać rozmarynem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą

Magiczne Życie Marty
Zapiekanka z kaszą jaglaną 237

ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki sera i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy

Czerwona Porzeczka